Будні “русского міра”: у Башкирії за «політичну складову» заборонили національний спектакль «Сказ про Кісябіке»

У Башкирії зняли з показу спектакль Стерлітамакського Башдрамтеатру. Про це повідомляє milliard.tatar.

Постановка «Сказ про Кісябіке» розповідала про башкирську жінку, яку стратили за повернення в мусульманську віру після насильного хрещення. Прем’єра вистави була призначена на 8 жовтня.

Автором п’єси про колективну пам’ять башкирського народу є Михайло Башкіров. Режисер — Борис Манджу.

За даними джерел, показ вистави заборонили «згори». У п’єсі знайшли «політичну складову». Трупа театру «в шоці і повному аптраку». Пояснити, чому спектакль зняли з показу в Стерлітамак приїхав історик Раміль Рахімов, пише активіст і колишній учасник визнаного екстремістським руху «Башкорт».

Хто така Кісябіка?

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Кісябіка Байрасова народилася в 1679 році. Після придушення бунтів башкир її віддали в кріпаки, насильно хрестили і відвезли в Єкатеринбург. Уже в 1730-ті Кісябіка кілька разів утікала. У підсумку жінку стратили за зраду православної віри на центральній площі Єкатеринбурга.

«Пійману башкирку, яка була хрещена і дано їй ім’я Катерина, за три до Башкирії втечі, і за те, що вона, залишивши Закон Християнський, обусурманилась — за оно будьте ласкаві переказати на страх іншим: стратити смертю — спалити, щоб надалі, на те дивлячись, інші боялись», — йдеться в конфірмації генерал-майора Леонтія Соймонова.

Чи є національно-визвольний потенціал в Башкортостані? Судячи з подій навколо вистави є, і немалий. Коли Москва не зможе, то башкири – не захочуть. Все буде так само, як з Україною, тільки кривавіше для Москви.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.