Болгарська перекладачка одержала національну премію за переклад поезії Андруховича

Албена Стаменова одержала болгарську Національну премію імені Христа Данова в категорії “Перекладна художня література” за переклад поетичної книжки Юрія Андруховича “Листи в Україну”.

Як інформує болгарське видавництво “Парадокс”, вручення премії відбулося 29 вересня.

Албена Стаменова народилася 1967 року у Софії. Вивчала богемістику в Софійському університеті імені Св. Климента Охридского. Викладає в університеті курси: “Українська мова. Практичний курс”, “Теоретична граматика української мови”, “Історична граматика української мови”, “Історія української літературної мови”. Наукові інтереси: українська літературна мова, історія української літературної мови, історія українсько-болгарських мовно-літературних контактів. Авторка понад 20 наукових публікацій. Активно перекладає українську художню літературу та публіцистику.

“Листи в Україну” — книжка вибраних поетичних творів Юрія Андруховича (1960), одного з найвідоміших сучасних українських письменників. До збірки увійшли знакові вірші з усіх його збірок, а також знаменитий цикл “Листи в Україну”. Болгарський переклад видало видавництво “Парадокс”.

Національна премія імені Христа Данова (Националната награда “Христо Г. Данов”) — болгарська щорічна літературна премія за внесок у болгарську літературу, заснована Міністерством культури Болгарії та Громадою Пловдив 1999 року на честь Христа Данова (1828-1911), болгарського просвітителя, основоположника сучасного книговидання у Болгарії.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Премія присуджується в 9 категоріях:

  • Болгарська книжка
  • Перекладна книжка
  • Гуманітарні науки
  • Художня книжка
  • Дитячий часопис
  • Розповсюдження і тиражування книжок
  • Презентація болгарської книги
  • Бібліотеки та бібліотечна справа
  • Електронні видання і нові технології

 

Фото зі сторінки видавництва “Парадокс”

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.