Бюджет на закупівлю книжок до бібліотек зріс на 19 млн гривень

Міністерство фінансів погодило перерозподіл 19,367 млн грн на закупівлю книжок для поповнення бібліотечних фондів. Як повідомляє chytomo.com, про це повідомляє директорка Інститут книги Олександра Коваль на своїй сторінці у facebook.com.

Тепер загальний бюджет програми закупівель становить 47,926 млн грн. 19,367 млн перерозподілили з програми створення Української цифрової бібліотеки, бета-версія якої тестується в цьому році й буде запущена вже у 2021.

«За кошти програми будуть закуплені книжки для 603 бібліотек з усіх регіонів України, відібраних за критеріями спроможності бібліотеки вести активну роботу з читачами й забезпечити належний книгообіг. Списки бібліотек ми отримали з обласних департаментів культури. Після їх перегляду виявилося, що 21% запропонованих бібліотек не відповідають нашим критеріям відбору, тому список довелося скоротити», – розповіла в коментарі для Читомо очільниця УІК.

Список бібліотек можна знайти на сайтах міністерства та Українського інституту книги.

За словами Олександри Коваль, кожна бібліотека отримає від 400 до 600 примірників книжок – по одному кожної назви. Але дитячі бібліотеки отримають лише книжки для дітей, а ті, які обслуговують і дорослих, і малих читачів, отримають видання для всіх вікових категорій.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Міністерство культури та інформаційної політики має плани щодо реформування бібліотек, перетворюючи їх на центри надання культурних послуг. Ми віримо, що регулярне суттєве оновлення фондів сприятиме реалізації цієї ідеї й поверне людей до читання», – говорить Коваль.

Також вона додала, що в наступному році порядок поповнення фондів буде суттєво змінений, а УІК планує видавати гранти бібліотекам ОТГ, на які вони зможуть закуповувати потрібні їм книжки самостійно. Наразі в інституті працюють над каталогом «Книжки на ринку», на якому буде весь наявний асортимент видань.

Раніше повідомлялося, що минулого року експертна рада обрала 557 найменувань книжок від 79 українських видавництв. Всього для читалень закуплять 677 460 примірників на суму 87 млн гривень.

Як відомо, у 2017-му році уряд погодив 120 мільйонів на бібліотечні закупівлі. Тоді експертна рада рекомендувала 741 книжку до закупівлі для поповнення фондів публічних бібліотек.

У 2017-у році експертна рада рекомендувала 138 назв книжок для закупівлі до бібліотечних фондів.

2016 року на програму подались 1447 видавничих пропозицій від 134 видавництв на загальну суму понад 333 мільйони 644 тисяч гривень.

Так 2014-го року, за підпорядкування Держкомтелерадіо, для закупівель обрали 94 позиції. Всього в програмі опинилося 69 видавництв та видавничих організацій.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.