Більшість українців читають детективи, історичні твори і любовні романи

Як свідчать результати листопадового соціологічного опитування від Research & Branding Group, більшість українських читачів (74%) віддають перевагу друкованим книгам. Електронні книги читає 21% опитаних, і всього 4% слухає аудіокниги. Про це пише hmarochos.kiev.ua

80% українців у віці від 40 років і старше віддають перевагу читанню друкованих книг, серед молодшої аудиторії цей показники падає до 60% і менше. Молодші 40 років, на відміну від старших вікових груп, частіше використовують електронні книги (приблизно 35% проти 15%).

Електронним книгам віддають перевагу читачі з вищою освітою (відповідно, 28% проти приблизно 15%). Ті, хто отримали  середню та середню спеціальну освіту частіше читають паперові книги (відповідно, 79% і 81% проти 66%).

У регіональному розрізі друкованим книгам найчастіше надають перевагу на Західній Україні (83%), а найрідше – у Південному і Східному регіонах (відповідно, 71% і 66%). Читачі з Західної України (10%) найменше послуговуються електронними книгами – приблизно вдвічі рідше, ніж в інших регіонах.

На сьогодні  найбільш популярними літературними жанрами серед читачів України є детективи (41%), історичні твори (36%) і любовні романи (27%).

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Як виявилося, частково ієрархія читацьких уподобань залежить від статі, віку, рівня освіти і регіону проживання. Дослідники простежили такі особливості читацьких смаків:

– чоловіки значно частіше, ніж жінки, віддають перевагу науковій фантастиці (20% проти 12%), науково-популярній літературі (16% проти 9%) і фентезі (14% проти 9%); жінки, своєю чергою, частіше полюбляють любовні романи (42% проти 6%), класику (20% проти 11%) і казки (10% проти 2%);

– молодь у віці до 29 років більше читає фентезі (23%) і трилери (11%);

– читачі з вищою освітою більше читають наукову літературу (25%), класику (21%), науково-популярні книги (15%), гумор (14%) і поезію (12%);

– у Центральній Україні частіше віддають перевагу історичним творам (40%), науковій фантастиці (19%), гумору (15%), і поезії; у Південному регіоні значно частіше читають наукову фантастику (17%), науково-популярну літературу (20%) і гумор (15%); на Сході країни полюбляють наукову фантастику (16%), фентезі (20%) і мемуарно-біографічну літературу (14%).

Опитування проводили з 7 по 18 листопада 2019 року. Опитали 1805 респондентів віком від 18 років і старше.

Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту і регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, АР Крим, і м. Севастополь).

Метод опитування – особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Максимальна похибка вибірки не перевищує +/-2,4%.