Білоруська комісія знайшла «ознаки екстремізму» у книжці про війну на Донбасі

Мінська обласна експертна комісія з оцінки інформаційних продуктів знайшла ознаки «екстремізму» у книжці Білоруський Донбас, у якій ідеться про роль білорусів у російсько-українській війні на сході України.

Як пише nv.ua, про це повідомляє білоруська служба Радіо Свободи.

Співавторка книжки Катерина Андреєва (Бахвалова), яка у 2017−2018 роках була авторкою проєкту Радіо Свобода Донбас.Реалії, зараз перебуває у в’язниці. Її разом із журналісткою Белсат Дар’єю Чульцовою засудили в Білорусі до двох років колонії.

Журналісток звинуватили в організації групових дій, які порушили громадський порядок і викликали проблеми в роботі громадського транспорту. Їх затримали під час стріму в Мінську, де силовики розганяли присутніх на місці загибелі Романа Бондаренка.

Журналістові Роману Васюковичу, який привіз книжку білоруських авторів, видану в Україні, загрожує штраф до 1450 рублів за «розповсюдження інформаційної продукції, що закликає до екстремістської діяльності».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Експертна комісія не уточнила, що саме в книжці має «ознаки екстремізму».

Ще один автор книжки Ігор Ільяш написав у Facebook, що не отримував висновок експертної комісії з оцінки інформаційної продукції й не знає, у чому саме полягає «екстремізм». Він запевняє, що «нічого екстремістського у Білоруському Донбасі немає і бути не може, всі ці звинувачення — суцільна нісенітниця». На його думку, «зараз у Білорусі будь-яка правда, будь-яка незгода прирівнюються до екстремізму».

Книжка Білоруський Донбас — це журналістське розслідування участі білорусів у війні на сході України, ролі білорусів у ній та впливу конфлікту на Білорусь, ролі спецслужб і самого диктатора Олександра Лукашенка. Перша презентація книжки в Білорусі відбулася 19 лютого в Посольстві України в Мінську.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.