Бібліотеку літературних скарбів врятував для Великобританії колишній радянський емігрант

За повідомленням The Guardian, унікальна Хонресфілдська бібліотека, до складу якої входять рідкісні рукописи британських письменників, не піде у приватні руки, і її не розпродадуть з аукціону частинами. Вона перейде у власність британської держави, оскільки гроші на її викуп у аукціонного будинку Sotheby’s — 15,3 мільйонів фунтів стерлінгів — вдалося зібрати за п’ять місяців. Причому половину зазначеної суми було внесено американським та британським бізнесменом, найбагатшою людиною Великобританії та щедрим філантропом — сером Леонардом Блаватником, який у 1978 році емігрував до Сполучених Штатів із Радянського Союзу.

Бібліотека Хонресфельда, побудована наприкінці XIX століття власником млина Рочдейла Вільямом Лоу, була практично недоступна протягом останніх 80 років. На початку цього року унікальну колекцію виставили на аукціон Sotheby’s, на превеликий жаль літературних установ по всій країні, котрі побоювалися, що дорогоцінні рукописи Бронте, Остен, Вальтера Скотта та Роберта Бернса можуть потрапити у приватні руки. Під керівництвом благодійної організації «Друзі національних бібліотек» (FNL) «безпрецедентний» консорціум бібліотек та музеїв зібрався, щоб урятувати колекцію, що включає понад 500 рукописів, перших видань та листів для нації. Продавці та Sotheby’s домовилися відкласти продаж до збору коштів.

Крім пожертвування сера Леонарда Блаватника, яке стало найбільшим з усіх, колись зроблених приватною особою Великобританії на літературні скарби, 4 мільйони фунтів стерлінгів вніс Меморіальний фонд національної спадщини (National Heritage Memorial Fund). Раніше NHMF такої значної суми для придбання рукописів літературних творів не виділяв. Ще 2,5 мільйона фунтів стерлінгів зібрав FNL, куди увійшли 4 бібліотеки – Британська, Бодліанська, Національна бібліотека Шотландії та Бібліотека Бразертона Лідського університету – і 4 літературні будинки-музеї, присвячені пам’яті Вальтера Скотта, Джейн Остен, сестер Бренс. Трохи менше ніж 150 тисяч фунтів стерлінгів склали «тисячі» індивідуальних пожертвувань, зібрані від любителів літератури з усього світу. Решту забезпечили за рахунок пожертвувань від організацій, включаючи фонди Т.С. Еліота та Фойла.

FNL подякували серу Леонарду Блаватнику за «виключну щедрість», заявивши, що «на знак визнання його величезної щедрості колекція відтепер називатиметься бібліотекою Блаватника Хонресфілда».

Фото: Sotheby’s.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.