Бернар-Анрі Леві презентував свій документальний фільм про Україну

У київському кінотеатрі «Жовтень» ввечері 26 лютого відбулась закрита прем’єра документального фільму «Слава Україні» французького режисера, філософа, письменника і драматурга Бернара-Анрі Леві. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Стрічка «Слава Україні» — це продовження фільму «Чому Україна», який вийшов в прокат у червні 2022 року. Якщо в першій частині йшлося про те, як розпочалося повномасштабне вторгнення Росії, то тепер — про контрнаступ українських військ, зокрема про звільнення Харківщини та Херсона.

«Фільм “Слава Україні” знято у форматі журналу подорожей гарячими точками. Дія стрічки починається у Харкові й закінчується у Херсоні після звільнення міста. Фінальні сцени розгортаються в Очакові. Режисер подорожував Україною разом з українським загоном спецпризначення та знімав події у Бахмуті, Лимані, стежив за діями військових біля Запорізької АЕС», — йдеться у повідомленні на сайті МКІП.

«У фільмі є розмови з бійцями, командирами, цивільними, є інтерв’ю з Володимиром Зеленським. Я розмовляв і з жертвами, і з героями. Ви побачите народ України в усій можливій різноманітності. Я спробував показати і жах, який переживає український народ, і героїзм, який виявили українці. Це фільм про біль і про велич», ― сказав Бернар-Анрі Леві в коментарі «Радіо Культура». Він додав, що всі зйомки у фільмі є оригінальними, їх зробили два оператори, разом із якими режисер їздив різними регіонами країни.

Такі фільми, як документальні стрічки Бернара-Анрі Леві, «спрямовані саме на закордонного глядача, як ще один інструмент боротьби», зауважують у МКІП.  З 22 лютого фільм «Слава Україні» вийшов у прокат у французьких кінотеатрах. Незабаром, за словами режисера, стрічку також презентують у всіх країнах Європи, а за кілька місяців фільм побачать і у Конгресі США.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Фільм також планують показати в українських кінотеатрах.

Свій особистий гонорар, отриманий від релізу фільму, режисер спрямує до Фонду Олени Зеленської.

Бернар-Анрі Леві — французький філософ, письменник, політичний журналіст. Співзасновник групи «Нові філософи». Регулярно пише огляди для тижневика «Le Point», володіє часткою щоденної газети «Ліберасьйон». Співзасновник Агентства модернізації України.

До України приїздив ще у 2014 році, де виступив на Майдані Незалежності з підтримкою вимог Євромайдану.

detector.media

Фото: МКІП