Бальзак повернувся в Україну

У київському сквері Франкофонії відкрито пам’ятник Оноре де Бальзаку з нагоди 220-річчя від дня його народження. Бюст створив Василь Бородай ще в 1965 році, а постамент виготовлено з гранітних плит, спеціально привезених із села Верхівні Житомирської області, де мешкала дружина письменника Евеліна Ганська.
Церемонія відбулася за участю ініціатора заходу голови Шевченківської РДА Олега Гаряги, посла Франції в Україні Етьєна де Понсена, делегації з батьківщини Бальзака.
– Постамент виготовлено з двох гранітних плит, – говорить Олег Гаряга. – Вони важать по дві тонни, Ми їх знайшли саме у Верхівні. Це подарунок киянам та гостям міста від меценатів,, серед яких є і я.
Етьєн де Понсен зазначає:
– Де-факто тепер цей квартал можна називати французьким. Адже поруч – пам’ятник королеві Анні Ярославні, дві франкофонні школи, наше посольство.
Олег Гаряга додає, що Шевченківський район і міст Тур, де народився Бальзак, підписали угоду про побратимство.
Ювілейні заходи в контексті «Бальзак-фестивалю» відбулися також у Житомирі, Верхівні, Бердичеві, де повінчалися Бальзак і Ганська. Заключний акорд святкової акції – виставка перекладної французької літератури на Львівському книжковому форумі.
Владислав Вергун,
Анастасія Єрмакова
«Українська літературна газета» №19 (259) від 27 вересня 2019

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал