«Бабин Яр – це місце скорботи, а не пересувний Луна-парк, і не КВН в піонерському таборі!» Інсталяції, встановлені у Бабиному Яру, викликали скандал

До дня пам’яті жертв Голокосту на території Бабиного Яру в Києві відкрили аудіо-світлову інсталяцію, присвячену розстріляним, і критики в соціальних мережах довго чекати не довелося. Авторам проекту тут же дісталося за «луна-парк», «КВН» і «дементорів», яких вважали недоречними в місці скорботи, передає apostrophe.ua.

Нова інсталяція — це десять металевих колон, обгорнутих в чорні тканини, з рваними отворами від куль – вони символізують розстріляних людей. Об’єкт також доповнений аудіо-доріжкою з хором голосів, які озвучують імена жертв Бабиного Яру.

«Боже, за що ?! У Бабиному Яру виставили дементорів, – обурилася в Facebook доцент КНУ імені Тараса Шевченка Оксана Мацько. – Я ще розумію, що таке може бути на Хеллоуїн або інсталяція «ОПЗЖ йде на вибори», але Бабин Яр – це місце скорботи, а не пересувний Луна-парк, і не КВН в піонерському таборі!»

У своєму пості Мацько також назвала інсталяцію «Гаррі Поттер і Бабин Яр», викликавши бурхливу дискусію серед своїх фоловерів.

«Градус ідіотизму в країні наближається до максимуму», «Жесть яка», «Який жах! Так зганьбити місце скорботи»,«Маразм міцнішає», – стали обурюватися під постом.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Втім, подібну думку висловили не всі учасники дискусії. Деякі оцінили звуковий супровід інсталяції, ідею проекту в цілому і закликали критиків ставитися до подібних арт-об’єктів спокійніше.

Як розповів «Фактам» ICTV виконавчий продюсер Олексій Макухін, проект створювався в співавторстві з українським спецназом – метал для виготовлення колон розстріляли кулями того ж калібру, який застосовувався при розстрілі людей у Бабиному Яру 79 років тому. Під подіумом арт-об’єкту встановлений орган з 24 трубами різного діаметру.

«Це найбільша аудіо-візуальна інсталяція в Європі зараз, – зазначив режисер Ілля Хржановський. – Вона буде працюватиме 24 години на добу, сім днів на тиждень. Кожен житель і гість Києва зможе прийти сюди, щоб почути ці голоси минулого».

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.