Апеляційний суд стверджує, що не ухвалював рішення на користь Портнова про перегляд підручників щодо подій на Майдані

Суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Києва заперечила інформацію про рішення апеляції, за яким Міністерство освіти та науки зобов’язали переглянути шкільні підручники щодо висвітлення подій Революції гідності. Як повідомляє hromadske.ua, про це раніше писав «Центр протидії корупції», а також сам позивач заступник керівника адміністрації часів президента Януковича Андрій Портнов.

Так, головуюча у цій справі суддя Яна Глущенко зазначила, що Шостий апеляційний адміністративний суд скасував попереднє рішення Окружного адмінсуду Києва, який підтримав Портнова.

Зокрема Андрій Портнов вимагав зобов’язати МОН забезпечити перегляд підручників для 5 та 11 класів з історії України. ОАСК підтримав цю вимогу, однак апеляція скасувала це рішення постановою від 14 квітня. У задоволенні позову в цій частині відмовлено.

Глущенко повідомила, що зазначене рішення направили до Єдиного державного реєстру судових рішень 15 квітня. Воно має бути оприлюднено вже незабаром.

Про те, що суд підтримав попереднє рішення ОАСКу, повідомляли «Центр протидії корупції» та сам Андрій Портнов у Telegram.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Зокрема Портнов поширив інформацію, що суд залишив основні позовні вимоги Портнова: оголосити та провести новий конкурсний відбір проєктів підручників з історії України для 11 класів та вступу до історії України для 5 класів; забезпечити перегляд інших підручників, які містять опис подій 2013-2014 років, зокрема Революції гідності на предмет подання повної, достовірної та об’єктивної інформації.

Що передувало?

Андрій Портнов звернувся до Міносвіти з вимогою переглянути вісім підручників для 5-11 класів з історії України, що вийшли друком у 2018 та 2019 роках. Також він вимагав переглянути інші посібники та навчальні програми, в яких є опис подій 2013-2014 років, зокрема Революції гідності, та які рекомендувало або затвердило міністерство.

МОН відхилив цю вимогу і тоді Портнов звернувся до Окружного адмінсуду Києва. Він заявляє, що у підручниках історія з 2013 року викладаються «однобічно, з вигадуванням фактів», а також «містять ознаки спотворення інформації та подій, що мали місце у період 2013-2014 років, маніпулювання фактами та оцінками подій цього періоду».

ОАСК встав на сторону Портнова і задовольнив його вимоги. Зокрема суд визнав протиправною бездіяльність Міносвіти, коли відомство відмовилося переглянути підручники.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.