Анонс: сьогодні відбудеться презентація законопроєкту 6287 про підтримку української книжки

У п’ятницю, 19 листопада 2021 року, о 14:00 у приміщенні Книгарні Є (Київ вул. Лисенка, 3) розпочнеться презентація законопроєкту 6287, який спрямовано на подолання кризи у видавничій галузі та відродження української книги (https://fb.me/e/1tqwaGbC8). Про це повідомляє ukrpohliad.org.

У презентації візьмуть участь народні депутати України – співавтори законопроєкту Микита Потураєв, Володимир В’ятрович, Інна Совсун, президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, виконавча директорка мережі книгарень “Є” Юлія Шаволіна, директор національної книжкової платформи  Yakaboo Іван Богдан, генеральний директор видавництва “Ранок” Віктор Круглов, засновник видавництва “Лабораторія” і цифрової бібліотеки Librarius Антон Мартинов, письменниця, волонтерка Тамара Горіха Зерня, співкоординатор руху “Простір свободи” Тарас Шамайда.

Законопроєкт був зареєстрований у Верховній Раді 5 листопада 2021 року. Його підписали 64 депутати з різних фракцій та груп парламенту. Мета – зупинити руйнування українського книжкового ринку, спричинене наслідками пандемії та зростанням обсягів контрафактної та контрабандної продукції, а також забезпечити його  зростання та популяризувати читання серед українців.

Для цього держава планує впровадити компенсаційні та стимулюючі механізми: відшкодування витрат на оренду приміщень книгарням, які торгують книжками українською мовою (до 20% доходів з продажу цих книжок) та  дарування сертифікатів на придбання українських книжок при народженні дитини і в 14 років.

“Завдяки цим механізмам число книгарень за 5 років має зрости в 4-5 разів, обсяг українського книжкового ринку – втричі, асортимент – удвічі, причому по всій країні читатимуть переважно українською мовою”,- відзначають автори проєкту в пояснювальній записці.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, кількість учасників обмежена – до 30 осіб.  У заході зможуть взяти участь особи, які мають сертифікат про вакцинацію, негативний ПЛР тест чи довідку про одужання.

 

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.