Анджеліна Джолі продає картину Черчилля, яку він написав під час Другої світової війни й подарував президенту США

Американська акторка Анджеліна Джолі виставила на аукціон картину «Вежа мечеті Кутубія» британського прем’єр-міністра Вінстона Черчилля, яку він написав під час Другої світової війни та подарував президенту США Франкліну Рузвельту.

Як повідомляє hromadske.ua з посиланням на apnews.com,  аукціонний дім Christie’s очікує отримати за марокканський пейзаж 3,4 мільйона доларів, що може стати рекордною ціною за роботу політика.

На картині зображена найбільша мечеть у місті Марракеш Кутубія під час заходу сонця, а також Атлаські гори на задньому плані. Це єдина картина, яку британський політик завершив під час Другої світової війни (1939-1945 роки).

Черчилль намалював її після Касабланкської конференції у січні 1943 року, на якій Черчилль та Рузвельт планували поразку нацистської Німеччини. Наступного дня після конференції двоє політиків відвідали Мараккеш — Черчилль хотів показати Рузвельту красу міста.

У Christie’s розповіли, що американський президент був вражений пейзажем, тому Черчилль вирішив зафіксувати його, й подарував картину Рузвельту на спогад про поїздку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нік Орчард, керівник відділу сучасного британського мистецтва у Christie’s, каже, що британський політик почав малювати у 40 років і з того віку й до кінця життя він закінчив приблизно 500 картин.

За словами Орчарда, Черчилль захоплювався «світлом в Марокко і над Марракешем», тому малював його знов і знов. Також, як кажуть в аукціонному домі, колишній прем’єр Великої Британії «любив сухе повітря, світло і те, як сонце вигравало на пейзажах».

Після смерті Франкліна Рузвельта у 1945 році його син продав картину. У неї було декілька власників перш ніж у 2011 році її придбала голлівудська пара Анджеліна Джолі та Бред Пітт. Торги за картину мають відбутися 1 березня 2021 року.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.