Андрухович розкритикував рейтинг “30 знакових книжок нашої Незалежності”: нема Іздрика, Прохаська, Кіяновської, Луцишиної, Малярчук, Дереша…

Письменник Юрій Андрухович вважає, що рейтинг “30 знакових книжок нашої Незалежності” не віддзеркалює реальну картину, адже участь у ньому взяли не стільки читачі, які знають українську сучасну літературу, а патріоти, які робили вибір з політичних міркувань.

“Не думаю, що голосували читачі, люди, які добре знають і люблять сучасну українську літературу. Це голосували патріоти України, громадяни, які знають, що там має бути Шевченко, що там має бути Стус, Ліна Костенко – це найкраще з усього, що там є”, – як пише suspilne.media, про це він заявив у інтерв’ю.

На уточнення, чи це є виявом літературного патріотизму, письменник відповів, що це виконання громадянського обов’язку.

“Зрештою, дивіться, кого в тій тридцятці взагалі немає – Іздрика, це хіба нормально? Немає Прохаська, немає найновіших лауреаток Шевченківської премії: Кіяновської і Луцишиної, немає Карпи, немає Тані Малярчук, немає Любка Дереша – розумієте, ціле покоління авторів, яке дуже-дуже багатообіцяльно дебютувало на початку цього тисячоліття, а з нього тільки Софія Андрухович з “Феліксом Австрія”, – перелічив імена Андрухович.

Роман письменника “Московіада” потрапив у 30-ку, проте на останню сходинку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Те, що вона все-таки хоч якось та на 30 місці опинилася, то це, мабуть, теж має за собою політичне підґрунтя, – сказав Андрухович. – Я, щиро кажучи, дуже розчарований. “Московіада” ледве-ледве зачепилася за 30 місце. Ну ось така виходить моя роль як письменника в українському суспільстві. Мені здається, якоюсь мірою – це моя відсутність у соцмережах і те, що інтернет-голосування у цьому опитуванні було радше виконанням якогось громадянського патріотичного обов’язку, аніж реальною оцінкою літературної якості”.

Також Андрухович розкритикував те, як експерти склали сотню книжок, з якої голосуючи обирали 30-ку.

“Зрештою, важко чогось очікувати, якщо в одному списку змушені між собою конкурувати підручник з історії, збірка документів і, скажімо, роман або повість. Мені там не вистачає ще якось підручника з астрономії, наприклад”, – сказав письменник.

Що відомо

  • 27 жовтня Український інститут книги оголосив результати рейтингового онлайн голосування за “30 книжок нашої Незалежності” – рейтинг.
  • Протягом місяця українці могли зайти на сайт УІК та вибрати зі 100 книжок три. На підставі голосування за кількістю відданих голосів склали 30-ку. Добірку зі 100 книжок уклали експерти. Вибір мав робитися з книжок, які вийшли друком від 1991-го до 2021-го і є, на думку експертів, етапними, впливовими, визначними для культури.
  • Акція зібрала 267 815 голосів, які віддали 34 797 українців з 15 вересня до 15 жовтня.
  • Андрухович не прийшов на урочисте оголошення результатів голосування, у залі була його дочка Софія Андрухович. Її роман “Фелікс Австрія” посів 20 місце рейтингу.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.