Андрій Курков: в українців — «матриця демократичної анархії козацтва», у росіян — «матриця монархії, яка програмує обожнювання царя»

Український письменник Андрій Курков, який раніше висловив думку, що президент РФ Володимир Путін програє у війні за реально незалежну Україну, розповів про різницю в менталітеті між українцями і росіянами, інформує enovosty.com

На його думку, українці за своїм менталітетом більше схильні до демократичної анархії запорізьких козаків, а росіяни запрограмовані на обожнювання царя, тобто мова йде про «індивідуалістичну ментальність проти колективної».

«Українці різних етнічних походжень перейняли від України матрицю соціально-політичної поведінки, яка існувала в 15-16 столітті. Це матриця демократичної анархії козацтва – території, яку можна вважати країною, але яка не мала фіксованих меж, власної валюти, розраховувалася між собою сріблом з Польщі, золотом з Туреччини, талерами з Німеччини. Одночасно мала вибори гетьмана, військову юстицію, військові суди і так далі », – сказав Курков в ефірі ObozTV.

У той же час, за його словами, в російському суспільстві – типова «матриця монархії, яка програмує в людині обожнювання царя».

«А коли від царя втомлюються, росіяни вбивають цього царя і обожнюють наступного», – зазначив він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Також Курков прокоментував дії Путіна по створенню собі іміджу «батюшки і захисника».

«Стільки ворогів у Росії, як зараз показує російське телебачення, ще ніколи не було навіть за часів Радянського Союзу. Це означає, що якщо є ворог, його треба, з одного боку, боятися, остерігатися, а з іншого боку – об’єднуватися навколо царя і захищати батьківщину. Ця схема працює. Раніше «за батьківщину, за Сталіна», тепер «за батьківщину, за Путіна», – резюмував письменник.