Американський письменник Томас Кеннерлі помер від інфекції

 
Американський журналіст і письменник, основоположник напрямку «нова журналістика» в літературі Томас Кеннерлі «Том» Вулф-молодший помер 14 травня в лікарні Мангеттена.
Про це повідомляє Читомо.
Факт смерті підтвердила його агентка Лін Несбіт, яка повідомила, що Вулф був госпіталізований через інфекцію.
У Нью-Йорку журналіст жив із 1962 року, коли став репортером газети The New York Herald Tribune.
За словами письменниці Дороті Скури, Вулфа називали «найзнаменитішим журналістом Америки». Також він був одним із найбільш комерційно успішних письменників США, володарем восьми літературних премій та автором 15 книжок, три з яких були екранізовані.
У 1962-му Вулф, після поїздки у Каліфорнію, написав есе про культуру форсованих автомобілів для журналу Esquire. Проте матеріал був настільки великий, що письменник не зміг зв’язати текст докупи, про що написав редакторові журналу Байрону Добеллу. Той опублікував текст без змін, залишивши варіант назви, який запропонував журналіст — «Ур-ра! Ур-ра! Ось вона — та сама Цукеркорозмальована апельсиннопелюсткова обтічна крихітка!».
Після публікації, Вулф продовжив записувати свої враження від побаченого в Каліфорнії, і його есе знайшли віддзеркалення в публікаціях для Esquire, New York Herald Tribune і журналу Harper’s Bazaar. У 1965 році вийшла його перша книжка, яка отримала трохи видозмінену назву від есе, яке увійшло до неї — «Цукеркорозмальована апельсиннопелюсткова обтічна крихітка» (The Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Baby). Вихід збірки вважають днем народження «нової журналістики».
Книжка стала бестселером і затвердила Вулфа в ролі головного експериментатора від літератури в жанрі документальної прози — в новоствореній течії Вулфа стали сприймати не інакше як «майстра». Основну ідею цього напрямку письменник вбачав у побудові документального опису людини або групи після інтенсивного спостереження і глибокого інтерв’ювання з використанням літературних прийомів і технік письменників-реалістів, змішаних з реконструйованими драматичними сценами.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал