Алексієвич закликає «братів» з російської інтелігенції «не мовчати»

Лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич, остання з семи членів президії Координаційної ради опозиції, яка залишається на волі в Білорусі, закликала російську інтелігенцію активніше виступати з осудом білоруської влади.

“Чому ви мовчите? Ми чуємо тільки рідкісні голоси на підтримку. Ми все ще ваші брати”, – йдеться в заяві Алексієвич, який з’явився на сайті білоруського ПЕН-центру. Про це повідомляє ukrainian.voanews.com.

“Вже не залишилося нікого з моїх друзів-однодумців в президії Координаційної ради. Всі або в тюрмі, або викинуті за кордон. Сьогодні взяли, останнім, Максима Знака”, – сказала Алексієвич.

Алексієвич спростувала твердження влади про те, що Координаційна рада білоруської опозиції, членом якої вона є, планувала державний переворот. “Ми хотіли не допустити розколу в нашій країні. Ми хотіли, щоб в суспільстві почався діалог”, – йдеться в заяві Нобелівського лауреата. Лукашенко відмовляється говорити з вулицею, нагадує вона, а вулиця – це сотні тисяч людей. Це народ, сказала Алексієвич і додала, що пишається білоруським народом.

У середу до дому в центрі Мінська, де живе Алексієвич, приїхали оперативники в цивільному. Як повідомила письменниця по телефону Білоруської службі “Радіо Свобода”, вони дзвонять по домофону і вимагають їх пропустити. Пізніше до квартири Алексієвич приїхали журналісти.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У середу до помешкання Алексієвич завітали дипломати низки європейських країн, щоб захистити її від затримання.

“Залякування, затримання та примусові вигнання опозиціонерів у Білорусі є серйозним порушенням щодо мирних протестів з боку режиму у Білорусі. Рада поширити це фото зроблене щойно у Мінську з Світланою Алексієвич в оточенні європейських дипломатів, включно із шведським дипломатом”, – заявила у Twitter Анн Лінде, міністерка закордонних справ Швеції.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.