95-ту річницю публікації “Вінні-Пуха” відзначать виходом книги з передісторією

У Великобританії до 95-річчя з моменту публікації першої збірки оповідань Алана Александра Мілна про Вінні-Пуха, Крістофера Робіна, П’ятачка, Іа-Іа та інших мешканців Стоакрового (або Чудового – в переказі Заходера) лісу вийде передісторія їхніх пригод під назвою “Вінні-Пух: жив-був ведмідь”. Як пише suspilne.media, про це повідомляє thebookseller.com.

Перший офіційний приквел до історії Мілна написала дитяча письменниця Джейн Ріордан. Книгу випустить видавництво Farshore 30 вересня. Ріордан та ілюстратор Марк Берджесс підкреслюють зв’язок свого творіння з оригіналом: письменниця писала мовою, близькою до мови Мілна, а ілюстрації намальовані в стилі Ернеста Хауерда Шепарда, чиї зображення жителів Стоакрового лісу є класичними для прихильників. Фонди Мілна і Шепарда схвалили публікацію приквела – повідомляє The Guardian.

До книги “Вінні-Пух: жив-був ведмідь” (Winnie-the-Pooh: Once There Was a Bear) увійдуть десять оповідань. Розповідь починається в лондонському універмазі Harrods, де на продаж виставлений іграшковий ведмідь Вінні. Саме тут у 1921 році Алан Мілн придбав для свого однорічного сина Крістофера Робіна Мілна ведмедя, який згодом став прототипом Вінні-Пуха. Син також послужив батькові прототипом для створення однойменного персонажа.

“В оригінальних історіях Вінні-Пух живе на дереві в Стоакровому лісі, але історія свідчить, що він був куплений в Harrods на перший день народження Крістофера Робіна. Я не змогла втриматися від повернення до цього часу в передісторії. Мені сподобалася ідея побачити Вінні-Пуха, віслючка Іа і П’ятачка в Лондоні і в дитячій, про яку так багато написано у віршах Мілна. Я сподіваюся, що читачам сподобається знову зустрітися зі знайомими друзями, коли вони вирушать назустріч новим пригодам”, – розповіла Джейн Ріордан.

У передісторії Вінні-Пух та інші відомі читачам персонажі, перш ніж потрапити у Стоакровий ліс, втраплять у чимало пригод в Лондоні. Зокрема здійснять екскурсію в Музей природознавства і відвідають столичний зоопарк, де Вінні зустріне канадську чорну ведмедицю Вінні Пег. У 1920-х роках Мілн разом з сином неодноразово бували в Лондонському зоопарку, де жила ця ведмедиця. Вона так сподобалася Крістоферу Робіну, що хлопчик перейменував на честь неї свого іграшкового ведмедя.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Алан Мілн написав дві прозові книги про пригоди Вінні-Пуха та його друзів: “Вінні-Пух” у 1926 році та “Будинок на Пуховому узліссі” у 1928 році. Ведмедик згадується і в деяких поетичних збірках Мілна, але ще не під ім’ям Вінні. Книги про Вінні-Пуха стали світовою класикою дитячої літератури XX ст. і послужили основою для безлічі адаптацій в кіно, художній анімації тощо.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.