85% редакторів газет не підтримують законопроект “Про медіа”, – НСЖУ

Законопроект “Про медіа” не підтримують 85% редакторів національних та місцевих газет. Підтримують лише 6% відсотків, а 9% або утримуються від підтримки, або не вивчали чи не вважають актуальною цю законодавчу ініціативу. Участь в опитуванні щодо актуальних проблем газетної галузі, захисту інформаційного простору та чинних законодавчих ініціатив взяли понад 160 редакторів українських газет.

Як інформує ukranews.com, про результати опитування повідомила Національна спілка журналістів України (НСЖУ).

Як зазначили у НСЖУ, обговорення законопроекту “Про медіа” буде однією із ключових тем Всеукраїнської наради редакторів газет, яка пройде 25 березня в онлайн-форматі.

“На нараді також порушуватимуться питання економічної підтримки українських медіа, проблеми поштової доставки преси, фізичної безпеки, цифрової трансформації медіа, – інформував голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Настільки масштабна подія за участі представників газетної галузі України є спробою привернути увагу влади до критичної економічної ситуації з виживання преси, особливо місцевої загалом, та на Донбасі – зокрема”.

Планується, що  участь у нараді візьмуть заступники міністрів: культури та інформаційної політики, внутрішніх справ, цифрової трансформації; народні депутати, керівництво “Укрпошти” та інших зацікавлених інституцій. Зокрема, участь у дискусії щодо законопроекту “Про медіа” візьмуть  голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв і заступник міністра культури та інформполітики Тарас Шевченко.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

В опитуванні НСЖУ взяли участь понад 160 редакторів друкованих ЗМІ, які зареєструвалися на нараду. Запитання звучало так: “Чи підтримуєте проект закону про медіа, згідно з яким Національна рада з питань телебачення і радіомовлення стає регулятором для друкованих ЗМІ?”. Абсолютна більшість газетярів заперечує ідею поширення на друковані ЗМІ  сфери дії телевізійного регулятора.

“Вважаю, що регулятором має бути Держкомтелерадіо України, є необхідність його реорганізації із забезпеченням цих функцій. І назву потрібно змінити на “Державний комітет телебачення, радіомовлення та видавничої справи”, – прокоментував редактор газети “Кримська світлиця” Андрій Щекун.

Редакторка тернопільського Інформаційного центру “Діалог” з Тернопільської області Вікторія Іваницька підкреслила, що прийняття закону “Про медіа” сьогодні не є найбільш актуальним питанням для українських ЗМІ.

“Зменшилася кількість рекламодавців, критично впали передплата і роздрібна торгівля. Ми змушені піти на скорочення штатів і зменшити зарплату працівникам. Водночас продовжуємо спостерігати недотримання графіка доставки, закриття поштових відділень у селах, захмарні тарифи, – ось ці питання треба вирішувати в першу чергу”, – наголосила Вікторія Іваницька.

Редактор вінницької газети “Колос” Микола Маценко додав: “Вони (Нацрада з телерадіомовлення) вже накерували в галузі телебачення й радіомовлення, ще тут хочуть спробувати?”.

Всеукраїнська нарада редакторів газет, яку організовує НСЖУ, пройде 25 березня у онлайн-форматі. Трансляція заходу буде доступною на офіційній Facebook-сторінці НСЖУ. Початок наради – 10:00.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.

Партнерська інформація: сервіс https://cake.expert/ реальні відгуки про кондитерські в Україні