80 років по смерті «козацького батька». У Дніпрі вшанували пам’ять Дмитра Яворницького

Громадськість Дніпра відзначила 80-річчя з дня смерті видатного українського історика Дмитра Яворницького. Урочисті заходи з участю городян відбулися на могилі академіка, яка знаходиться біля стіни Дніпропетровського національного історичного музею. Цей музей, який він очолював більш як чверть століття, зараз носить його ім’я. Вшанувати вченого зібрались музейники, історики, краєзнавці, громадські активісти, бійці та волонтери.

За словами декана історичного факультету Дніпровського національного університету, професора Сергія Світленка, сучасники називали Дмитра Яворницького «козацьким батьком», «народним академіком», «дідом» і ставилися до нього з великою повагою. «І він безсумнівно цього заслуговує: своїми численними працями — монографіями, статтями збірниками, й археологічними й етнографічними експедиціями, і тим, що він залишив по собі перлину культури — національний історичний музей, який носить його ім’я. Для нього всі були рівні — ті, хто перетинав поріг його музею, — і імператор, і нарком. А найбільше він любив простих людей. Він не вдавано, а дійсно любив рідну землю, присвятив життя служінню своїй справі», — зазначив Світленко.

За словами музейників, Дмитро Яворницький вивчав не просто українську історію, а історію і шлях розвитку українського козацтва. Тому заслужив почесне прізвисько «козацький батько». Вшанувати його пам’ять до історичного музею прийшли й сучасні козаки.

Саме Яворницький залишив для історії фотографії, малюнки, описи дніпровських порогів, які при його житті були затоплені в результаті будівництва ДніпроГЕС. Неябиякий внесок він зробив у етнографію українського народу, розвиток мови. Як лексикограф Яворницький за життя зібрав 55 тисяч українських слів, що не були зафіксовані до нього. Взагалі за час директорства Дмитро Яворницький зумів перетворити музей на скарбницю пам’яток історії та культури національного значення.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал