8 книг про спорт, котрі сприятимуть самовдосконаленню

Іспанський письменник Алессандро Барікко говорив: «Книга схожа на холодильник — відкриваєш її і радієш, що вона повна. І споживати вміст книги потрібно відповідно — вночі, в піжамі, в повній самоті!». Нам не важливо, як і в чому ви будете читати нашу добірку, але ми точно впевнені, що ви знайдете для себе щось корисне.

1. Мет Фіцджеральд. «Як сильно ти цього хочеш? Психологія розуму над тілом»

Мет Фіцджеральд — один з найуспішніших авторів, які пишуть про види спорту на витривалість і про харчування. Книга «Як сильно ти цього хочеш? Психологія переваги розуму над тілом» розкриває те, як наше мислення впливає на фізичні здібності і спортивні результати.

Як приклади автор використовує реальні історії з життя кращих атлетів світу і наукові докази. Книгу можна читати як захопливу біографію і як практичний посібник, який допоможе підвищити власну витривалість за допомогою правильного психологічного настрою.

2. Скотт Джурек. «Їж правильно, біжи швидко. Правила життя сверхмарафонца»

Скотт Джурек змагається на дистанціях, які набагато більше марафонських; іноді вони досягають 200 км. Прийти до цього можна не відразу. У своїй книзі Скотт розповідає про початок шляху і про те, як спорт став філософією його життя. Також автор ділиться практичними порадами для тих, хто захоплюється бігом на довгі дистанції і програмою харчування, за допомогою якої можна зробити своє тіло максимально витривалим.

За допомогою цієї книги ви зможете по-іншому подивитись на світ і зрозумієте, що досягти максимальної вершини під силу кожному.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

3. Ерік Бертран Ларссен. «Без жалю до себе. Розсунемо межі своїх можливостей»

Ерік Бертран Ларссен — тренер професійних спортсменів, бізнесменів і простих людей. Він допомагає кожному своєму учневі досягти максимальних результатів. Його книга — це щирий, без прикрашання, розповідь про те, як можна позбутися від жалю до себе і розсунути межі власних можливостей. У ній ви дізнаєтеся, як виховати в собі силу волі, домагатися успіху, знайти позитивне мислення і нарешті вийти зі своєї зони комфорту.

Ця книга — збірник правдивих і неймовірних історій абсолютно різних людей, які, незважаючи ні на що, змогли добитися успіху. У ній ви знайдете розповіді спортсмена, ветерана Другої світової війни, шеф-кухаря, бездомного і інших людей, які зробили справжнє диво.

4. Абігейл Еллсуорт. «Наочна йога. 50 базових асан з анатомічними ілюстраціями»

Практика йоги, що виникла в Індії тисячі років тому, спрямована на розвиток тіла, розуму і душі. Покрокові фотографії та анатомічні ілюстрації, представлені в цій книзі, підкажуть, як виконати ту чи іншу асану, пояснюють, які м’язи напружені в кожній позі. Так само ви знайдете корисні підказки, як правильно виконувати і утримувати асану, як знайти позу, яка краще дозволяє зосередитися на певних областях вашого тіла. «Анатомія йоги» приділяє основну увагу фізичним аспектам вчення і розглядає 50 стандартних асан. Посібник буде корисним, як новачкам, там і тим, хто вже давно займається йогою. 

5. Мет Фіцджеральд. «Дієта чемпіонів. 5 принципів харчування кращих спортсменів»

Ще одна книга Мета Фіцджеральда в нашій добірці. Олімпійські ігри — головне змагання в житті більшості спортсменів. На даний момент в Токіо проходять XXXII літні Олімпійські ігри. На сайті Metaratings ви можете стежити за новинами Олімпіади та змінами в медальному заліку команд.

Однак через що доводиться пройти спортсменам, щоб потрапити на змагання такого значення? У книзі Фіцджеральда ви знайдете 5 правил, за якими харчуються найвитриваліші спортсмени у всьому світі і які допоможуть вам поліпшити здоров’я і спортивні результати. Харчування відіграє вирішальну роль не тільки в здоров’я, а й в спортивних результатах. Помилково вважати, що спортсмени, що витримують колосальні навантаження і спалюють тисячі калорій, можуть дозволити собі «харчуватися як завгодно». Навпаки, для адекватного відновлення і зростання тренованості на такому рівні потрібно дуже якісно харчуватися. І звички кращих атлетів абсолютно точно підійдуть як любителям спорту, так і всім, хто хоче бути здоровіше і мати нормальну вагу.

6. Алекс Хатчінсон. «Кардіо або силова? Які навантаження підходять саме вам»

Кожен хоче просто, без болю і зусиль, отримати підтягнуте, струнке тіло. Саме тому нас регулярно бомбардують обіцянками на кшталт «Миттєві результати!». У всіх цих схем тільки один недолік: вони не працюють. У цій книзі ви не знайдете ніяких секретів так званих супервправ або чарівних таблеток. Алекс Хатчінсон склав власне керівництво, грунтуючись лише на актуальної інформації про здоров’я людини і заняттях спортом, і всі викладені факти мають під собою наукове обгрунтування. Алекс відповів на всі поширені питання про фітнес: скільки потрібно тренуватися, як харчуватися, які гаджети знадобляться, як готуватися до змагань і чому віддати перевагу: кардіо чи силовим?

7. Рубен Гузман. «Плавання. Вправи для навчання і поліпшення техніки»

Тепер ви зможете удосконалити свою техніку плавання! Ким би ви не були — учасником змагань, тренером, троеборцев або просто плавцем-любителем, — це практичний посібник приведе вас до кращих результатів, максимізуючи ефективність кожного вашого руху в воді. У вашому розпорядженні 128 вправ, їх повні описи і понад 375 докладних ілюстрацій. Ви можете застосовувати їх для поліпшення будь-якого аспекту вашої техніки плавання.

8. Стейсі Сімс. «Безжальний курс тренувань для цілеспрямованих»

Оскільки більшість навчальних планів призначене для чоловіків, не дивно, що так багато спортсменів-жінок з усіх сил намагаються досягти свого максимального потенціалу. “Безжальний курс тренувань для цілеспрямованих” — це комплексне керівництво по харчуванню та навчання на основі фізіології, спеціально розроблене для активних жінок. Ця книга навчить вас усього, що вам потрібно знати, щоб адаптувати ваше харчування, гідратацію та вашу унікальну фізіологію, щоб ви могли працювати на благо свого тіла, а не проти нього. Вчений-фізіолог Стейсі Сімс, доктор наук, показує, як стати своїм власним біокуратором для досягнення оптимальної роботи в спортивному напрямку.