78% українців вважають своєю рідною мовою українську

Зазначимо, що за переписом 1989 року українську вважали рідною тільки 64,7% українців.

78% українців вважають своєю рідною мовою українську, а 18% – російську. Як повідомляє tyzhden.ua, про це відчать дані опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова та профінансованого опитування здійснювалося в межах проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

За даними опитування, на заході і в центрі України майже абсолютна більшість відзначає, що українська є їхньою рідною мовою. У південному регіоні лише 56% назвали рідною українську, 41% – російську. На сході 59% рідною вважають українську і 34% – російську.

Молоді люди дещо частіше вважають своєю рідною мовою українську. Серед молоді віком 18–29 років українську вважають рідною 83%, а серед найстаршої групи 60+  – 74%.

Варто зазначити, що 55% опитаних українців підтримують “мовний закон” щодо обслуговування українською мовою при збереженні можливості обслуговування клієнтів іншими мовами на їхнє прохання. 21% таку норму не підтримує і ще майже для 18% українців це байдуже.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Найбільше тих, хто підтримує обов’язкове обслуговування державною мовою у західному і центральному регіонах – 74% і 62% (не підтримують 11% та 14% відповідно). На півдні та сході України приблизно однакові частки тих, хто підтримує та не підтримує цю норму закону: на півдні 33% підтримують, а 37% – ні, на сході 38% підтримують, а майже 33% – ні. Окрім того, в обох цих регіонах близько 30% тих, хто не визначився зі своїм ставленням або для кого це байдуже.

Загальнонаціональне опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Автономної Республіки Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Загалом опитано 2019 респондентів/-ок віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Тиждень уже не раз звертав увагу на те, що випадіння Криму та ОРДіЛО як ключових електоральних баз совкового проросійського електорату остаточно підірвало баланс між прихильниками проєвропейського та проросійського напрямів розвитку країни на користь перших.

Зазначимо, що перед здобуттям незалежності за переписом 1989 року частка українців у складі країни дорівнювала 72,7%, а українську вважали рідною тільки 64,7% мешканців. Росіяни становили 22,1%, а ті, хто вважав російську рідною, – 32,8%. У 6 із 27 регіонів українська була рідною менш ніж для половини населення, на Харківщині – лише для 50,5%. Саме такий стан справ створив ґрунт для апологетів “двох державотворчих націй”. Подальша динаміка етномовної ситуації засвідчила подвійну тенденцію.

За словами автора Тижня Олександра Крамара, лише екстраполяція результатів Всеукраїнського перепису населення 2001 року на нинішню кількість жителів 23 регіонів і підконтрольних Києву адміністративних одиниць Луганської та Донецької областей свідчить, що частка росіян у нашій країні за винятком окупованих територій становить на 2015 рік не більш ніж 11,8%, а громадян, які вважають рідною російську, – 21,1%. Кількість етнічних росіян за цей час зменшилася принаймні до 4,58 млн проти 8,34 млн у 2001 році при скороченні всього населення підконтрольної Києву території країни лише на 9,46 млн. Фактично половина демографічних утрат сталася за рахунок росіян. У порівнянні з 1989 роком тенденція ще відчутніша: чисельність жителів скоротилася на 12,45 млн осіб, росіян – на 6,77 млн, українців – на 5,85 млн.

Усі ці фактори суттєво коригують оцінку частки росіян і громадян, які вважають російську рідною, а весь масштаб їхнього впливу може бути зафіксований лише переписом населення, який невиправдано затягнувся і сприяє продовженню спекуляцій на темах “поліетнічної держави” чи “народів України”. Утім, навіть загальна оцінка їхнього можливого впливу змушує знизити частку росіян та осіб, які трактують російську як рідну, від 11,8% та 21,1%, що їх дає екстраполяція результатів перепису 2001 року, принаймні до 8–9% та 17–18% відповідно. А українців та громадян, які вважають рідною українську, – від 83,8% до 87–88% та від 76,3% до 79–80%.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.