7 книг про спорт, які можна почитати під час відпочинку

Любите спорт настільки, що готові не лише займатись, а й читати про нього? Тоді ця добірка точно для вас! Ми зібрали 7 найцікавіших книг про спорт: біографії спортсменів, реальні історії і навіть книга «короля жахів» Стівена Кінга.

1. Нікі Лауда, Фелькер Херберт. «Моя доля»

Нікі Лауда — один з найбільш недооцінених чемпіонів «Формули-1». Він написав кілька книг, але ця — найкраща. В ній немає ніяких складних технічних подробиць — все розказано простою і зрозумілою мовою: як він вибивав гроші з легендарного Енцо Феррарі, виживав після страшної аварії на “Нюрбургринзі”, йшов з гонок і повертався назад та випереджав швидких хлопців. Безліч відмінних історій (розказаних з неабиякою часткою гумору) про те життя гонщиків, яке ніхто не бачить.

2. Деніел Джей. «Done Deal»

Деніел Джей — не письменник і не оповідач, це юрист, який з 90-х працює з гравцями Англійської Прем’єр-ліги з футболу. У цій книзі не буде ветеранських байок і інсайдів, це підручник з екосистемі АПЛ, але дуже лаконічний, гранично зрозумілий і начинений прикладами. Ви дізнаєтеся технологію придбання гравців (це трохи складніше, ніж натиснути кнопку «укласти угоду» в футбольному менеджері), ціну (в фунтах) голи в Прем’єр-лізі і ступінь впливу месенджерів та соціальних медіа на футбол (всі агенти давно живуть в WhatsApp , а в контрактах гравців є чіткий перелік правил поведінки в Instagram).

3. Рід Алберготті, Ванесса О’Коннел. «Ленс Армстронг, «Тур Де Франс» та найгучніший скандал в історії спорту»

Допінг в професійному спорті — одна з найбрудніших і неприємних тем, але навіть у нього є романтична історія зі шпигунською маскуванням, секретними перельотами між Європою і США, переливанням зарядженої киснем крові в автобусі прямо по ходу «Тур Де Франс» і обманом допінг-офіцерів. Книга про найуспішнішого (вже неофіційно) велосипедиста сучасності Ленса Армстронга — спортивна «Злочин і кара», де розумний, розважливий, захищений грошима і славою Раскольников (Ленс Армстронг) намагається перемогти слідчих і світову систему антидопінгу.

4. Хантер С. Томпсон. «Наших б’ють!»

Хантер Стоктон Томпсон — той самий автор «Страху і ненависті в Лас-Вегасі», а книга, повна назва якої звучить як «Наших б’ють! Кривавий спорт, американська доктрина і відверта тупість. Новітня історія очима спортивного журналіста», стала останнім прижиттєвим виданням знаменитого письменника. «Наших б’ють!» — збірник статей авторської спортивної колонки Томпсона, яка часто служила скоріше приводом поговорити про політику, війни, звичаї і людей. Все це ховається за розповідями про американський футбол, баскетбол, Олімпійські ігри та улюблене хобі письменника — ставки. А ми нагадуємо, що дізнатися більше про ставки і знайти актуальні прогнози на спортивні змагання ви можете на сайті Metaratings

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

5. Андре Агассі. «Відверто»

Андре Агассі — американський тенісист, який виграв за свою кар’єру вісім турнірів Великого шолома і Олімпійські ігри. Між 1995 і 2003 роками він в цілому протягом 101 тижнів був першою ракеткою світу, ставши в 2003 році найстаршим гравцем, який очолював світовий рейтинг. Його автобіографія — справжня пригода. Тут немає передмов і довгих відступів: Андре натискає на газ і мчить до фінішу на п’ятій швидкості. Він пише так, як грав — від душі, різноманітно, потужно, талановито: про деспота-батька, заборонені препарати і річки алкоголю, про романи з актрисами і джинсові шорти як виклик епохи. 

6. Стівен Кінг. «Довга прогулянка»

Багато хто вважає Стівена Кінга майстром жанру жахів, проте з-під пера автора також вийшло безліч інших талановитих робіт. «Довга прогулянка» — антиутопія про тоталітарну державу, де для розваги було придумано досить дике і дуже жорстоке щорічне змагання з ходьби — на виживання. У ньому беруть участь молоді хлопці з усієї країни, а приз — виконання будь-якого бажання переможця. 

Це потужне і дуже сумне поєднання рішучості, віри героїв у власні сили, відчаю і безвиході. Підійде для тих, чия відпустка проходить занадто спокійно.

7. Саймон Крічлі. «Про що ми думаємо, коли думаємо про футбол»

Англійський філософ, автор десятків книг, біограф Девіда Боуї, учасник дебатів зі Славоя Жижек, фанат «Ліверпуля» — футбольна література чекала саме таку людину, щоб поглянути на найпростішу і найпопулярнішу гру на планеті, озброївшись максимально широкоформатного оптикою. Футбол дуже часто незаслужено маргіналізують, намагаючись представити його сумнівним хобі меншини, але Крічлі успішно протистоїть цьому, пов’язуючи гру з повсякденністю — він розглядає футбол як спектакль, футбол як колективне несвідоме, як прояв інтелекту і дурості одночасно.