60 відсотків українців хочуть більшого контролю держави за інформацією в інтернеті

Більшість українців (60%) прагнуть більшого контролю держави за інформацією в інтернеті (не поділяють таку думку 30%).

Схвально ставляться до телемарафону «Єдині новини» як методу формування спільного погляду 65%, не поділяють таку думку 17%.

Водночас більшість (60%) також хочуть, щоб ЗМІ мали можливість обґрунтовано критикувати дії влади (32% виступають за підтримку лінії влади).

Такими є дані дослідження «Демократія, права і свободи громадян та медіаспоживання в умовах війни», що проводив КМІС на замовлення «Опори» серед респондентів віком від 18 років, які проживають на території, контрольованій Україною на 23 лютого 2022 року (тобто до вибірки не входять жителі АР Крим, м. Севастополь, окремих районів Донецької і Луганської областей, які Україна не контролювала до 24 лютого 2022 року, але входять мешканці територій, окупованих росією після 24 лютого 2022 року). Жителів України, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року, також не опитували. Під час телефонного дослідження вивчалися думки і погляди дорослих жителів України (віком від 18 років) щодо демократії, прав і свобод громадян, структури та практик медіаспоживання.

Метод дослідження: телефонне інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI). Період: липень 2022 року. Географія: Україна (за винятком АР Крим та окремих районів Донецької й Луганської областей, окупованих до 24 лютого). Вибірка: n=1000 учасників (репрезентативна за віком, статтю, типом населеного пункту, регіоном проживання). Респонденти: віком від 18 років, які перебувають в Україні. Формально для звичайних обставин статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з дизайн-ефектом 1,1) не перевищує: 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25 або 75%, 2,1% для показників, близьких до 10 або 90%, 1,5% для показників, близьких до 5 або 95%, 0,7% для показників, близьких до 1 або 99%.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, що для 59% українців інтернет є основним джерелом інформації, згідно з даними цього ж дослідження. Тоді як незадовго до початку повномасштабного вторгнення загальнонаціональні українські телеканали були одним із головних джерел інформації для 67% українців. Соціальні мережі називали найважливішим для себе джерелом інформації 44% опитаних, онлайн-видання — 29%, месенджери — 16%, а на українські газети та радіо припадало відповідно 6% і 7%. Це дані дослідження «Медіаспоживання в Україні: зміна медіапотреб та програш російської пропаганди», яке Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів на замовлення «Детектора медіа».

detector.media