5 відомих письменників-спортсменів

Здається, що спорт і література — вкрай несхожі між собою заняття. Однак багато літераторів цілком успішно поєднували письменницьку працю з серйозними захопленнями спортом і навіть вважали його невід’ємною частиною свого життя. Ця стаття присвячена письменникам, які не бачили своє життя без спорту.

Харукі Муракамі — біг

В молодості Харукі Муракамі вів спосіб життя, далекий від здорового. Він почав бігати в 1982 році в 33 роки, будучи затятим курцем і людиною вкрай далекою від спорту. З тих пір він мінімум раз на рік біжить офіційний великий марафон, а не так давно став займатися тріатлоном (біг, плавання, велосипед). На тему бігу у автора навіть є книга «Про що я говорю, коли говорю про біг». 

У ній Муракамі нікого не закликає бігати: він вважає, що біг, як і ремесло письменника, далеко не для всіх. Однак ця книга справила на масовий біг більший вплив, ніж будь-яка інша за останні десять років.

Бернард Шоу — теніс і серфінг

Шоу до глибокої старості зберігав хорошу фізичну форму. Він ніколи не курив, не вживав спиртне, помірно харчувався, любив піші прогулянки і теніс. Крім того, Шоу став вегетаріанцем в 25 років і з тих пір виступав проти спортивного полювання і наукових дослідів на тваринах. 

У березні 1932 журнал «South African Travel News» опублікував фотографії знаменитого британського драматурга в купальному костюмі і з дошкою для серфінгу на пляжі в передмісті Кейптауна. Тоді Шоу зізнавався, що освоїв новий вид спорту «за кілька хвилин».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, що з цього року змагання з серфінгу вперше проводяться в рамках Олімпійських ігор. Новини Олімпіади в Токіо, а також прогнози на змагання можна знайти на сайті Vseprosport.ru.

Джек Керуак — американський футбол

Американський письменник і поет в молодості серйозно займався американським футболом, навіть був знаменитістю місцевої команди, завдяки чому і став спортивним стипендіатом спочатку в Бостонському коледжі, а потім і в Колумбійському університеті в Нью-Йорку. Однак стати професійним футболістом Джеку Керуаку не судилося: спочатку він зламав ногу, а потім в черговий раз посварився з тренером, що стало причиною припинення виплати спортивної стипендії, а потім — відрахування майбутнього письменника з числа студентів університету.

Артур Конан Дойл — бокс, крикет, гірські лижі

Автор відомих детективів про Шерлока Холмса, як і його відомий персонаж, любив бокс, а крім цього грав в регбі, любив автогонки і гірські лижі. За однією з версій, саме з подачі Артура Конана Дойла в Швейцарії почали з’являтися гірськолижні курорти.

До того ж, Конан Дойл захоплювався крикетом і взяв участь в 10 матчах за команду Мерілебонского крикетного клубу, найвідомішого в світі. Не оминуло письменника захоплення і футболом: творець Шерлока Холмса свого часу був капітаном аматорської збірної команди Портсмута.

Вільям Фолкнер — верхова їзда

Вільям Фолкнер з дитинства мріяв стати хорошим наїзником. Його батько мав стайню, і весь вільний час майбутній письменник проводив з батьківськими кіньми. На 11-й день народження Фолкнеру подарували необ’їждженого жеребця, який під час першої ж поїздки мало не вбив підлітка. Це не змінило ставлення Вільяма до верхової їзди: він до старості говорив, що, якби коней не замінили автомобілі, він би займався стайнями все життя.

Фолкнеру так і не вдалося стати професійним наїзником: його крихка статура не вселяла поваги коням, через що вони його погано слухалися.