30 років тому, 21 серпня 1992 року, у Києві почав роботу Перший Форум світового українства

30 років тому, 21 серпня 1992 року, у Києві почав роботу Перший Форум світового українства (форуми скликаються періодично, раз на 4 роки або раз на 5 років, за ініціативою українських громадських організацій світу і за підтримки української держави). Він проходив у дні святкування першої річниці проголошення незалежності України з 21 по 24 серпня 1992 року.

Тоді до Києва з’їхалося майже 5 тисяч представників української діаспори з усіх куточків світу. Зверніть увагу на емблему І Форуму – лелеки (зарубіжні українці), які з різних сторін Землі линуть до тризуба, тобто своєї Батьківщини.

Зібрання мало урочистий та святковий настрій. Адже його делегати були сповнені великих сподівань – Україна отримала незалежність, а в українців, після кількох століть поневолення, з’явилась можливість будувати власну державу. Піднесеного настрою додавало і те, що саме в ці дні, 22 серпня 1992 року президент УНР в екзилі Микола Плав’юк на урочистому засіданні Верховної Ради з приводу першої річниці незалежності України склав повноваження Державного центру УНР і проголосив молоду українську державу правонаступницею Української Народної Республіки.

Під час Форуму було створено Українську Всесвітню Координаційну Раду – організацію, яка здійснює державну політику щодо закордонного українства.

У день закриття форуму в Львові було відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Радимо до прочитання статтю Олени Олександрівни Ковальчук “Всесвітні форуми українців” в Енциклопедії історії України (Т.1 : А -В. -С. 648). http://resource.history.org.ua/cgi-bin/eiu/history.exe?&I21DBN=EIU&P21DBN=EIU&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=eiu_all&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P03=TRN=&S21COLORTERMS=0&S21STR=Vsesvitni_forumy

Diaspora.ua