26 січня – роковини захоплення Києва російсько-більшовицькими військами. Початок червоного терору

У січні 1918 року відбулась військова операція з захоплення міста Києва російськими більшовиками під час першої радянсько-української війни. Штурм тривав протягом 23 січня (5 лютого) — 26 січня (8 лютого) 1918 року.

Завершився захопленням Києва військами Ради народних комісарів РРФСР та їх маріонетками з так званої Української Народної Республіки Рад. Уряд Української Народної Республіки полишив Київ. Наслідком захоплення були також масові розстріли міського населення та демобілізованих офіцерів колишньої російської імператорської армії, що перебували в Києві, але не брали участі у цьому збройному конфлікті, зберігаючи нейтралітет.

5 фактів про ті трагічні події.

  1. Штурм Києва в січні 1918 року революційними російськими та українськими військовими формуваннями на чолі з більшовиком українцем Юрієм Коцюбинським та лівим есером росіянином Михайлом Муравйовим почався 5 січня 1918 року. На той час там перебував уряд Української народної республіки (УНР).
  2. Штурм тривав протягом 23 (5) – 26 січня (8 лютого) 1918 року.
  3. 9 лютого 1928 року Червона армія на чолі з бандами Муравйова увірвалася до Києва – столиці Української народної республіки.
  4. У практично беззахисне місто випустили близько 15 тисяч снарядів.
  5. У перший ще день відбулися масові розстріли. Розпочали з озброєних, а далі взялися за мирне населення. Вбили навіть митрополита Володимира. Жертвами “червоного терору” стали кілька тисяч українців.

Дивіться також повне відео про захоплення Києва червоною армією у 1918 році:

5.ua

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.