2022 рік у Литві оголосили Роком Франциска Скорини

У 2022 році виповнюється 500 років від часу відкриття у Вільні першої у Східній Європі друкарні та виходу першої друкованої книги у Великому князівстві Литовському — «Малій подорожній книжці» (1522). У зв’язку з цим влада Литви оголосила наступний 2022 рік Роком Франциска Скорини, повідомило посольство Литви в Білорусі.

Франциск Скорина — гуманіст, засновник друкарства у ВКЛ, письменник та доктор медицини. Народився в багатій купецькій сім’ї в Полоцьку, який на той час був найважливішим торговим центром ВКЛ.

Між 1519 та 1521 роками Скорина оселився у Вільні, привіз туди друкарське обладнання та запас паперу.

22 травня 1522 р. у будинку віленського бурмістра Якуба Бабича Скоріна заснував першу у Східній Європі друкарню. Ймовірно, будинок стояв на перетині вулиць Великою (Діджою) та Скляною (Стиклу). Тут він випустив першу на території ВКЛ книгу — Малу подорожну книжку. Титульний лист не зберігся, точна її назва невідома, тому дослідники дали виданню назву на початку докладного змісту: «Писання мови в цій малій подорожній книжці …»

Титульне фото: ймовірно, на цьому місці у Вільнюсі існувала друкарня Скорини. 1990-го тут відкрито меморіальну дошку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.