2 січня виповнюється 180 років з дня народження Тадея Рильського

2 січня виповнюється 180 років з дня народження Тадея Розеславовича Рильського –українського громадського і культурного діяча, етнографа, економіста, батька визначного українського поета Максима Рильського. Про це на своїй сторінці у Facebook пише Максим Георгійович Рильський, правнук ювіляра.

 

«Сьогодні, 2 січня, виповнюється 180 років від народження Тадея Розеславовича Рильського ( 1841-1902), громадського та культурного діяча, етнографа, як скромно зазначено в ювілейній Постанові Верховної Ради України. Додам – просвітителя, народознавця, економіста, правозахисника, публіциста, мецената. Син польського аристократа та княгині Дарії Трубецької, зневажливо прозваний шляхтою «хлопоманом», близький друг Миколи Лисенка та Володимира Антоновича, став одним із стовпів Старої Київської громади. На мою думку, Тадей та його побратими – предтеча Української революції 1917-1921 рр.

Щоб дізнатися більше про життя та діяльність цієї мудрої та надзвичайно скромної людини – варто відкрити інтернет чи книгу « В житті ніколи неправді не служив» ( ви-во «Успіх і кар’єра», Київ, 2013 р.) Найкраще – приїздіть в Романівку Попільнянського р-ну на Житомирщині, до музею-садиби родини Рильських.

Пропоную лише кілька висловів про Тадея Розеславовича. Його славетний син Максим з гордістю підкреслював « Я – син ТОГО Тадея». Додаю кілька світлин, на яких Тадей із М. Лисенком, В. Антоновичем, із синами Іваном, Богданом, лікарем Йосипом Юркевичем (з бородкою, після смерті батька – опікун Максима) , з дружиною Меланією Федорівною Чуприною,з маленьким Максимом, а також в оточенні селян с. Романівки.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Відзначу, в 2019 р. зусиллями фонду Максима Рильського «Троянди й виноград» за підтримки громадських організацій одна із нових вулиць Києва на масиві «Теремки-3» за рішенням КиївРади отримала назву «Бульвар Тадея Рильського».

Леся Українка: «Українська преса не промовчала пам»яті тихої та чесної діяльності Тадея Рильського, а українські селяни, які стикалися з Рильським, ревно оплакали смерть сього єдиного з усіх польських «хлопоманів», що конкретно, безпосередньо і до останньої хвилі служив українському демосові. Користаю з нагоди, щоб прилучити прилюдно ще і свій один український голос до голосів української преси на спомин про Тадея Рильського. Честь його пам’яті!».

Микола Лисенко ( із листа до Бориса Познанського): «…Померла квітка юнацтва 60-х років, славних років обчеської свідомості й відродження українського національного почуття. Правобережжя дало два золоті, неоціненні дари українському товариству, більше, мабуть, не дасть ніколи з польських родин. Такі епохи не повторяються…».

Іван Франко: «… великою несподіванкою для мене була його праця по теорії суспільної економії, з якою він виступив у «Записках» нашого товариства… Не як учений-економіст, а як високо ідеальний чоловік і чесний характер, як один із немногих поляків, що цілим своїм життям доказали серйозність своєї любові до рідної України й її народа, лишиться Т. Рильський живим у нашій пам’яті».

Михайло Грушевський: «Наше Товариство понесло нову утрату в особі довголітнього члена й співробітника Тадея Рильського… Покійник був одним із найбільше характеристичних репрезентантів українського національного руху минувшого століття. Родившись в панській польській родині, він… пориває з шляхетськими кругами, з якими зв»язувало його походження, пристає до українофільства й протягом цілого життя переводить в дійсність народолюбні, українофільські змагання…»

Сергій Єфремов (заступник голови Центральної Ради, видатний український громадсько-політичний діяч, публіцист, літературознавець): «…Тадей Рильський разом з Антоновичем виступив із сміливим протестом проти шляхетних утисків над українським народом, разом з ним витерпів усі ті інсинуаціїї, доноси, наклепи, що сипались з роздрюченого шляхетського гнізда на їх голови, разом кинув у лице вельможному панству обвинувачення у нелюдському поводженні з народом, разом виступив на суд з своїм кругом – і вийшов виправданим на суді історії. Разом потім ішли товариші все життя поруч, працюючи для рідного краю… Антонович і Рильський – це ціла епоха в нашому громадському житті… Щоб більше було у нас на рідній землі таких працьовників, як Тадей Рильський, тоді не глушитимуть бур’яни її ниви, не посідатиме темнота і темність, а пишатиметься вона працею й культурою…»

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.