150 подій, 250 гостей, 25 тисяч відвідувачів: як пройшов книжковий фестиваль у Дніпрі

Під час IV Міжнародного книжкового фестивалю Book Space, що пройшов 3-5 вересня у Дніпрі, відбулося 150 подій за участі 250 українських та іноземних гостей. Фестиваль та книжковий ярмарок, за підрахунками організаторів, відвідали близько 25 тисяч осіб. Про це повідомляє suspilne.media.

Участь у книжковому ярмарку взяли участь 75 видавців зі всієї України, що пропонували читачам художню літературу, нон-фікшн, історичну літературу та книжки про війну на сході України, комікси, артбуки, нішеву та спеціалізовану літературу, дитячі та підліткові книжки.

Події фестивалю відбувалися у межах 9 спецпрограм та кількох спецпроєктів. Основна локація цьогорічного Book Space – дніпровський Фестивальний причал. Події фокусної програми – “Нова близькість” – проходили в однойменному павільйоні.

Серед гостей фокусної програми: бельгійський соціолог Паскаль Ґілен, бельгійська філософиня Марліс де Мунк, польський письменник та репортер Вітольд Шабловський, українські письменниці та письменники, інтелектуали та інтелектуалки, журналістки: Оксана Забужко, Ірена Карпа, Мирослав Лаюк, Ярослава Кравченко, Емма Антонюк, Ірина Старовойт, Мирослава Барчук, Ростислав Семків та ін.

Також у фокусному павільйоні відбувалася програма “не/знане” – про маловідомі в Україні літератури, учасниками та учасницями якої стали представники та представниці книжкової сфери Фінляндії, Греції, Туреччини, Гани та Філіппін, а також їхні українські колеги.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У дитячому павільйоні відбувалися події для дітей та підлітків: презентації, лекції, воркшопи, інтерактивні ігри тощо. Також тут була розміщена виставка дитячих книжок, які допомагають дітям краще зрозуміти явища смерті та втрати.

На музично-поетичній сцені відбувалися поетичні читання, музично-поетичний перформанс та музичні проєкти, за участі ZAVOLOKA, Sed Contra Ensemble, Thuyone, українських поетів та поеток.

“Book Space росте, викристалізовується, масштабується. Ми дуже вдячні за десятки, а то й сотні відгуків – від давніх друзів фестивалю і тих, хто відкрив його для себе цього року вперше. Водночас, ми розуміємо, що це також про великі сподівання й відповідальність, які ми й надалі намагатимемося виправдати”, – коментує креативна директорка фестивалю Юлія Лактіонова.

Організатором фестивалю вже чотири роки поспіль виступає місцева програма “Культурна столиця”. Подія відбувається за підтримки Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради та Дніпровської обласної державної адміністрації.

Що відомо

  • Book Space – найбільша книжкова подія сходу України, один із наймасштабніших літературних фестивалів України і перший український книжковий фестиваль із постійним фокусом на інноваціях у книговиданні.
  • Фестиваль відбувається щороку у Дніпрі, починаючи із 2018-го.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.