12 січня – День вшанування пам’яті українських політв’язнів

12 січня Україна відзначає День українських політв’язнів в пам’ять про хвилю репресій радянських часів і в підтримку вимоги звільнити всіх нинішніх політв’язнів-українців.

12 січня 1972 року радянська влада розпочала масові репресії проти українських дисидентів. Протягом двох діб була заарештована більшість відомих представників національно-демократичного руху України – шістдесятників, правозахисників, дисидентів.

Серед затриманих були Василь Стус та В’ячеслав Чорновіл.

Арештованих звинувачували в «антирадянської агітації і пропаганді» та засуджували на максимальний термін ув’язнення. Ухваленні вироки передбачали 7 років ув’язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання в Мордовію, Пермську область Росії, Сибір та Казахстан.

У 1976 році була створена Українська Гельсінська група, яка збирала докази порушення прав людини в УРСР і скарги потерпілих, видавала «підпільні» бюлетені про такі порушення, а також інформувала про них українську і міжнародну громадськість.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.