1000 розсекречених документів: дослідники опублікували архіви КҐБ/ŠTB про митців з України, Чехії та Грузії

Центр досліджень визвольного руху публікує тисячу розсекречених документів комуністичних спецслужб з українських, чеських та грузинських архівів про 30 митців двадцятого століття, які перебували в полі зору комуністичної влади. Про це повідомляє cdvr.org.ua.

Усі документи опубліковані на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху у колекції «Репресоване мистецтво».

Викладена у відкритий доступ інформація розповідає про взаємовідносини представників мистецтва та комуністичної влади в трьох країнах. До архіву потрапили як матеріали про переслідування та утиски, так і задокументовані факти співпраці з репресивними органами.

Кожна з трьох країн представлена десятьма митцями. Українська частина проєкту включає документи на Остапа ВишнюОлександра ДовженкаМихайла БойчукаЛеся КурбасаОпанаса ЗаливахуСтефанію ШабатуруМиколу ГлущенкаВасиля СтусаВалер’яна Підмогильного.

Серед чехів, до яких була прикута увага ŠtB і документи на яких увійшли до проєкту, — перший президент Чехії Вацлав Гавел та письменник Мілан Кундера. У добірках документів з архівів комуністичних спецслужб у Грузії фігурують литовсько-грузинський художник Роман Сута та перший президент Грузії Звіад Гамсахурдіа.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Опубліковані матеріали містять також фото, багато з них публікуються вперше. У підбірці документів зі справи на художника і агента Миколу Глущенка опубліковано копію з альбому з акварельним малюнком Адольфа Гітлера, який той подарував власнику у 1940-му році. А також фотографія дружини художника, теж  агентки та мисткині під псевдонімом «Художниця», які раніше були невідомі в мережі.

Також цікавими для дослідників будуть фотографії стеження ŠtB за чеським письменником Міланом Кундерою чи документи про те, як комуністичні спецслужби з метою психологічного тиску на чеського письменника Павела Когоута отруїли його собаку.

За допомогою нового функціоналу сайту Електронного архіву користувачі відтепер можуть формувати колекції документів за власними інтересами у своєму «кошику».

Усі опубліковані документи лягли в основу онлайн-виставки  «Репресоване мистецтво», яку презентують незабаром у вільному доступі.

Документи публікується в рамках проєкту «Репресоване мистецтво. Національна культура очима КҐБ/ŠtB: Україна, Чехія, Грузія», який реалізує Центр досліджень визвольного руху спільно з чеською організацією Gulag.cz та грузинською організацією SovLab:Soviet Past Research Laboratory за підтримки Європейського Союзу за програмою Дім Європи.

Архівні партнери проєкту: Галузевий державний архів Служби безпеки України, Архів органів державної безпеки (Чехія), Центральний державний архів громадських об’єднань України, Центральний державний архів-музей літератури і мистецтв України, Державний музей літератури Грузії імені Георгія Леонідзе.

Електронний архів (avr.org.ua) — сервіс відкритого онлайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Втілюється Центром досліджень визвольного руху за підтримки партнерів. Тут у вільному доступі та у високій якості публікуються документи про український визвольних рух, матеріали з архівів КҐБ та інші тематичні колекції, присвячені історії ХХ століття. Зараз на сайті вже більше 28 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.