10 книжок-біографій спортсменів, котрі не залишать вас байдужими

В цій статті ми підібрали для вас 10 найцікавіших книжок про життя спортсменів, які сподобаються як щирим фанатам спорту, так і прихильникам якісної літератури

Біографія — особливий жанр літератури, що включає в себе опис життя людини, зроблене іншими людьми або їм самим (автобіографія). Цей жанр цікавий тим, що крім основних подій життя книга зображує досвід людини під час цих подій. Життя професійного спортсмена може бути набагато цікавішим, ніж здається: воно пов’язане з постійним суперництвом, напругою, боротьбою за «місце під сонцем». Деякі спортсмени мають достатній літературний талант для того, щоб написати автобіографію, про життя інших можна дізнатися в роботах професійних письменників.

Нагадаємо, що свіжі новини зі світу спорту можна знайти на сайті Bookmaker Ratings, а дізнатись більше подробиць про життя знаменитих спортсменів вам допоможуть біографічні книжки з сьогоднішньої добірки. 

1. Алекс Фергюсон. «Автобіографія»

Одна з найпопулярніших спортивних біографій у всьому світі. Це історія тренера, який в 1986 році очолив не найуспішніший на той момент англійський клуб «Манчестер Юнайтед» і в наступні роки виграв з ним 38 турнірів, включаючи Клубний чемпіонат світу, дві Ліги Чемпіонів, 13 чемпіонатів Англії та 5 Кубків Англії. 

У своїй автобіографії Алекс Фергюсон розповідає про те, як став здобувати з клубом перші перемоги, ділиться історіями про знаменитих гравців, з якими йому довелося працювати. Також він відверто оцінює своїх знаменитих колег-суперників: тренера «Арсеналу» Арсена Венгера, колишнього наставника «Ліверпуля» Рафаеля Бенітеса і майстра епатажу Жозе Моурінью.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

2. Дін Карназес. «Той, що біжить без сну. Відвертість ультрамарафонця»»

Автобіографічна книга легендарного ультрамарафонця Діна Карназеса, який брав участь в найважчих у світі гонках на виживання, де доводилося бігти, не зупиняючись, по кілька діб. Крім детальних розповідей про змагання автор відповідає, чому він це робить, як тренується, чим харчується. 

“Той, що біжить без сну. Відвертість ультрамарафонця” стала міжнародним бестселером і надихнула тисячі людей — від тих, хто зовсім цурався спорту, до досвідчених бігунів-аматорів.

3. Майк Тайсон. «Нещадна істина»

«Залізний Майк» був абсолютно нещадний до своїх противників на рингу. Тепер він абсолютно нещадний до себе і до читачів. Але тільки така безжальна щирість і дозволила йому примиритися з самим собою, відновити гідність і самоповагу, знайти кохання й сім’ю. 

«Нещадна істина» — неймовірно щира, брутальна і драматична автобіографія Майка Тайсона. Вона проливає світло на життя великого боксера поза рингом, не менше люту і відчайдушну, ніж самі бої.

4. Лука Кайолі. «Кіштіану Роналду. Одержимий досконалістю»

Лука Кайолі — спортивний журналіст з Італії, який здобув популярність саме як автор книг про знаменитих футболістів. В основному він пише про спортсменів, які грали в іспанській Ла Лізі в 2000-х і 2010-х роках, Кріштіану Роналду — один з них. Це книга про одного з найвідоміших футболістів світу, багаторазового володаря титулу «Кращий гравець», кращого бомбардира в історії збірної Португалії і найдорожчого футболіста в історії даного виду спорту. 

Автор відкриває нам Кріштіану Роналду з нового боку. Це книга про людину, який завжди намагається домагатися свого: в спорті і в повсякденному житті.

5. Лука Кайолі. «Велике протистояння. Мессі vs Роналду»

Ще одна книга Кайолі, яка стала дуже популярною. У ній автор детально розглядає історію суперництва двох ікон футболу, двох найбільших гравців сучасності і головних рекордсменів. 

Кайолі намагається об’єктивно аналізувати кар’єри футболістів, наводить багато статистичних даних. Таким чином його праця подобається як шанувальникам Мессі або Роналду, так і тим, хто просто бажає дізнатися більше цікавих фактів про головне протистояння в футбольному світі XXI століття.

6. Френк Лемпард. «Абсолютно чесний. Автобіографія»

Френк починав в престижній академії «Вест Хема». Його дядько — легендарний тренер Гаррі Реднапп, батько — колишній професійний футболіст. Батьки ніколи не бідували. Здавалося б, Лемпарду дуже пощастило. Але одного везіння недостатньо, якщо хочеш стати кращим. 

У своїй автобіографії іменитий півзахисник чесно розповідає про те, через що йому довелося пройти, щоб увічнити себе у футбольній історії.

7. Роланд Лазенбі. «Майкл Джордан. Його Воздушество»

Журналіст і письменник Роланд Лазенбі зумів докопатися до істини щодо найбільш суперечливих моментів біографії Джордана. 

Ця книга — повна біографія легендарного гравця, ікони спорту і звичайної людини в одній особі. В її основу покладені численні інтерв’ю з членами сім’ї Майкла, його товаришами і тренерами. Ви дізнаєтеся більше про цю дивовижну культі, який сформувався навколо Майкла Джордана за роки гри в NBA.

8. Пол Морган. «Мохаммед Алі: бій століття»

Мохаммед Алі — легенда світового спорту. Уже в двадцять два роки він зумів завоювати титул чемпіона світу. Тільки но розпочавши свою кар’єру, цей «Луїсвілльському Нахаба» встиг покласти на лопатки цілу індустрію професійного боксу. 

За своє довге життя Алі скуштував і солодкість великих перемог, і гіркоту нищівних поразок. Проте, останні тридцять років він провів в активній боротьбі з одним зі своїх найсерйозніших суперників — хворобою Паркінсона. 

Той, хто вмів пурхати, як метелик, і жалити, як бджола, пішов з життя у віці сімдесяти п’яти років. Великий і непереможний.

9. Уэйн Гретцкі. «99. Автобіографія»

У 1999 році Гретцкі потрапив в Зал хокейної слави. Номер 99 назавжди закріпили за ним. Автобіографія Уейна — це розповідь про те, як простий хлопець із передмістя Брантфорд зміг стати світовою легендою. Автор ділитися інформацією про напарників, суперників, ключових подіях часу «Первісної шістки», іграх Суперсерії СРСР — Канада і свого життя. 

Історія про те, як простий хлопець зробив хокей великим.

10. Златан Ібрагімович. «Я – Златан»

Златан Ібрагімович — футбольна суперзірка. Де б він не з’являвся, йому завжди вдавалося знаходитись в центрі уваги. За свою кар’єру він змінив безліч клубів, серед яких були такі гранди європейського футболу, як «Аякс», «Ювентус», «Інтер», «Барселона», «Мілан», «Манчестер Юнайтед». У своїй книзі Златан відверто розповідає про свій непростий шлях до успіху, про яскраві перемоги та гіркі поразки, великі радощі та прикрощі.