Чак Фіні: засновник Duty Free, мільярдер, який живе в орендованій квартирі і користується метро або таксі

Він засновник Duty Free. Йому 88 років, він нажив стан в 7,5 мільярда доларів. При цьому не має машини, літає економ-класом, живе в орендованій квартирі. Чак Фіні носить електронний годинник за 15 баксів і пом’ятий сорочку. На історичній батьківщині, в Ірландії, його запросто візьмуть за американського туриста. Ресторанам він вважає за краще закусочні, кравцем – магазини ширвжитку, він користується метро або таксі.

Можна було б назвати його скупердяй, який тремтить над кожною копійкою, якби не той факт, що за останні 30 років він віддав на благодійність понад 6 мільярдів доларів. Ці гроші були витрачені на освіту, охорону здоров’я, науку, утримання будинків для людей похилого віку в США, В’єтнамі, Австралії, Південній Африці, в Ірландії, на Бермудських островах.

Причому, цього екстравагантного багатія не цікавлять не тільки гроші, але і слава: роздаючи свої мільярди, він намагався залишитися в тіні, і перші 15 років робив це досить успішно, тому що ніхто не здогадувався про його благодійну діяльність. Потім було «викриття», хоча і після цього Фіні поводився дуже скромно. Наприклад, відомо, що аж до 2012 року він дав не більш як 5 інтерв’ю.

Чак Фіні – дивовижна людина. Почавши свій бізнес з самих низів, він зміг за кілька років створити компанію з 200 співробітників в 27 країнах. Його доходи збільшувалися з величезною швидкістю, хоча більша їх частина тут же йшла його благодійному фонду The Atlantic Philanthropies.

«Я переконався, що куди більше задоволення отримуєш, коли віддаєш гроші і бачиш, як завдяки їм щось з’являється, наприклад госпіталь. Це ж логічно – вкладати гроші в добрі справи, а не класти на рахунок в банку і дозволяти накопичуватися і накопичуватися», – розповідає Фіні.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Білл Гейтс назвав Чака ідеальним зразком для наслідування, зазначивши, що він є найкращим прикладом того, як слід творити добро при житті.

https://www.facebook.com/groups/vseideibiz/permalink/2723195151075772/