У Бахмуті хоронять активіста, вбитого за українську мову, а вбивця в суді вимагає перекладача з української

Вранці у неділю, 8 грудня 2019 року, в місті Бахмуті Донецької області відбувається церемонія прощання з відомим проукраїнським громадським активістом Артемом Мірошниченком, якого тиждень тому п’яний підліток по-звірячому забив до смерті за спілкування українською мовою.

Про це у себе на Facebook розповідає журналістка Анастасія Федченко.

«Так вважають місцеві активісти – зазначила журналістка. — Свідки, які говорили це, бояться називати імена, бо бояться за власні життя.
На Артема страшно дивитися, на ньому немає живого місця.
Плачуть жінки, які прийшли прощатися, плачуть чоловіки…».

36-річний волонтер із Бахмута помер у лікарні після жорстокого побиття. Медики провели чоловіку складну операцію, однак перелом основи черепа виявився несумісний із життям.

Артем Мирошниченко — бахмутський активіст і волонтер. З 2014 року він почав плести сітки для військових, а в 2015 році він допомагав пораненим бійцям у шпиталі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Напад стався 29 листопада недалеко від дому волонтера. Мирошниченка зустріли 16-річний боєць ММА та його 17-річний друг – обоє були п’яними. Після короткої розмови молодший з них почав бити активіста руками та ногами, а потім – вже непритомного – його відтягнули на узбіччя і кинули головою об тротуарну плитку.

Напередодні, як повідомила у Facebook член Донецької обласної організації ВО “Свобода” Марія Чашка, підозрюваний у вбивстві волонтера Артема Мірошниченко вимагав у суді перекладача з української на російську мову.

“…студент педучилища в суді забажав перекладача з української на російську, а державний адвокат заявила, що вона не розуміє української і лепетала перед суддею про необхідність закритого засідання з обрання запобіжного заходу… Тому і громадськість видворили з залу суду… Обрали допоміжний захід – домашній арешт”, – написала вона.