Театр на Подолі готує виставу за романом Андрія Куркова “Сірі бджоли”

У столичному театрі на Подолі 7, 8 та 22 грудня ексклюзивно відбудеться вистава “Сірі бджоли” за однойменним романом Андрія Куркова. Про це в ефірі радіо Культура розповіла Оксана Прибіш, керівниця літературно-драматургічної частини театру.

 “Щодо “ексклюзивно” – це не лише прикрашання словом, це справді ексклюзивно. Одного разу Андрій Курков прийшов і розповів, що працює над романом про “сіру зону”, про актуальні події. На що Віталій Юхимович (Малахов – ред.) сказав: “Дуже цікаво, надішли почитати”. Він надіслав ще недопрацьований твір, і Малахов одразу замовив йому п’єсу. Так що п’єсу написав сам автор, ексклюзивно, лише для нас. Тому той, хто не зможе прочитати цей роман, зможе принаймні подивитися виставу”, – зазначила Оксана Прибіш.

Народний артист України Богдан Бенюк зіграє одну з головних ролей в дуеті з корифеєм театру на Подолі Сергієм Бойком. Зіграють вони ворогів з дитинства. Сюжет вистави відбувається у селі, яке залишене людьми, залишене владою, різними службами, де немає ні електрики, ні комунікації. Тут лише двоє людей, які живуть на двох вулицях, і їм доводиться спілкуватися тому, що більше немає нікого. У цій тиші, яка переривається лише пострілами та вибухами, вони починають задумуватися над питаннями, які раніше їх не хвилювали.

“П’єса, незважаючи на те, що вона про злободенні питання, немає особливого політичного ґатунку. Як казав Курков, ти не цікавишся політикою,  ти не хочеш нею цікавитися, а потім політика проходить і цікавиться тобою, і тобі доводиться якось на це реагувати. Я не буду розповідати, до чого це призвело, я сподіваюсь, що на виставі будуть люди, які не читали роман, для них це буде сюрпризом. Хто знає творчість Куркова, у нього завжди реалізм поєднаний з ноткою містицизму”, – наголосила Оксана Прибіш

До п’єси увійшла лише перша частина роману. Тут є алюзії на політичне життя, минулих очільників держави. “Це дуже складна п’єса, ми працюємо з усією силою, Богдан Михайлович у нас практично живе”, – підсумувала Оксана Прибіш.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

http://ukr.radio/