Керівник Інституту національної пам’яті Антон Дробович: Мануїльський – видатний дипломат, а «мельниківці» вбивали євреїв

Закінчити з декомунізацією; завершити процес визнання Голодомору геноцидом українського народу на міжнародній арені; посилення ролі Український інститут національної пам’яті  в протидії російській агресії, зокрема, щодо боротьби з історичними міфами, які породжують ворожнечу в українському суспільстві. Такі завдання окреслив новий керівник Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович в інтерв’ю www.dw.com/uk відповідаючи на запитання про перші кроки на посаді.

«В суспільстві існує не завжди виправдане ставлення до Інституту як до заангажованої інституції, яка дещо “перебирає” з героїзацією окремих сторінок історії України»,  — зазначив пан Дробович, при цьому спробувавши пояснивши свої погляди щодо цих «окремих сторінок». Зокрема, він сказав, коментуючи внесок в українську історію Дмитра Мануїльського, одного із сталінських сатрапів, провідника сталінської політики терору в апараті Комінтерну та закордонних компартіях: «з одного боку видатний дипломат, учасник створення ООН і т.д. Але з іншого – один з організаторів Голодомору». Додамо, якщо пан Дробович не знає, що цей “видатний дипломат”, крім інших заслуг перед компартією, у 1945—1946 роках виступив ініціатором, ідеологом і керівником нової кампанії боротьби проти «українського буржуазного націоналізму», розгорнув широкомасштабну акцію з переслідування та цькування української інтелігенції, зокрема, найвідоміших тогочасних істориків Мирона Петровського та Івана Крип’якевича, письменників Олександра Довженка, Володимира Сосюри, Юрія Яновського, Максима Рильського та інших.

До речі, Берія, до прикладу, був видатним чекістом, Каганович – видатним керівником…

Характерним є ще один пасаж пана Дробовича про одного з лідерів українського визвольного руху у ХХ столітті Андрія Мельника: «Наприклад, Андрій Мельник, який багато років присвятив боротьбі за українську незалежну державу, але поряд з тим співпрацював з нацистською Німеччиною. А також “мельниківці” багато де брали участь у фактичному вбивстві цивільного населення – єврейського та інших».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал