Василь Шкляр: «Чорний ворон» — самодостатня кіноверсія роману

На екрани виходить фільм «Чорний ворон», знятий за романом Василя Шкляра «Залишенець. Чорний ворон», який вперше був виданий у 2009 році.

В інтерв’ю для https://expres.online/ автор, відповідаючи на запитання, чи на багато компромісів довелося піти під час зйомок фільму, зазначив, що знав про неминучість хірургічного втручання в текст, оскільки автором фільму є режисер, а не письменник. Відтак, В.Шкляр висловив побажання, щоб глядачі дивилися «Чорного ворона» не з погляду його відповідності книжці, а як самодостатню кіноверсію про боротьбу холодноярських повстанців за свободу.

«Вожді, як маври, зробили свою справу і відійшли на еміграцію, а повстанці, марно чекаючи їхнього сигналу до всеукраїнського рушення, воювали ще майже десятиліття… – так прокоментував сам автор ідею написання роману, робота над яким тривала тринадцять років. –Прототипом мого головного героя став один із найзагадковіших холодноярських отаманів — Чорний Ворон. Українська літературна критика ненавидить стрімкий розвиток подій. Я не збираюся їй догоджати, але в мене і крім сюжету є достатньо засобів, щоб тримати увагу читача, чий інтерес я ставлю понад усе».

Як відомо, саме за роман “Залишенець. Чорний ворон” рішенням Комітету з Національної премії України ім. Т.Шевченка Шкляр був визнаний лауреатом Шевченківської премії 2011 року, але письменник відмовився її отримати у знак протесту проти перебування на посаді міністра освіти України одіозного українофоба Дмитра Табачника.

Інф. УЛГ

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал