Асоціація видавців і книгорозповсюджувачів хоче зустрітися з міністром культури, молоді та спорту

На сайті Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів http://upba.org.ua/ оприлюднено лист міністрові культури, молоді та спорту України В.Бородянському за підписом президента цієї асоціації О.Афоніна. автор листа звертається до міністра з проханням про зустріч з метою поінформувати видавничу спільноту з питань, які є актуальними з погляду їхнього впливу на перебіг подій у галузі та її подальшої долі. 

Наводимо текст листа повністю.

Міністрові
культури, молоді та спорту України
Бородянському В. В.

Шановний пане Міністре!

Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів як єдине фахове громадське об’єднання суб’єктів видавничої справи з 25-літньою історією звертається до Вас із проханням поінформувати видавничу спільноту з питань, які ми вважаємо актуальними з погляду їхнього впливу на перебіг подій у галузі та її подальшої долі.
Ці питання полягають у такому.
Минуло вже понад три місяці з моменту оголошення про створення нового, нині очолюваного Вами Міністерства, однак досі нам невідомо, який підрозділ Міністерства опікуватиметься галуззю, а також хто з Ваших заступників безпосередньо відповідатиме за стан видавничої справи в Україні і до кого ми маємо звертатися для вирішення загальногалузевих питань. За цей час, за інформацією з публічних і приватних джерел, Вами особисто, а також Вашими заступниками було проведено значну кількість консультацій і стратегічних сесій з окремими суб’єктами видавничої справи, однак, на жаль, не відбулося жодної зустрічі з членами Правління нашої Спілки — організації, якій по праву належить ініціатива, а здебільшого й авторство, більшості нині чинних законів, указів Президента України, урядових постанов, які дозволили вижити українській книзі упродовж чверті століття.
Останніми роками вітчизняне книговидання перебуває у стані стагнації через низку гальмівних проблем, які самостійно, без участі держави, суб’єктам галузі вирішити несила.
До переліку цих проблем входять:
— відсутність предметного і системного аналізу книжкового ринку країни за такими параметрами:
а) статистика суб’єктності;
б) статистика друку (повна й об’єктивна);
в) статистика жанрового і мовного наповнення;
г) статистика співвідношення вітчизняних та імпортованих видань;
д) економічна статистика (річні обсяги виробництва і продажів у коштах);
— вкрай низька капіталізація галузі, яка потребує термінового нарощування, і не стільки за рахунок бюджетних коштів, скільки за рахунок кредитних, інвестиційних та меценатських ресурсів із відповідним законодавчим оформленням цього процесу;
— необхідність повномасштабної ефективної боротьби з виготовленням та реалізацією контрафактної продукції через підготовку та оперативне затвердження окремого закону України про боротьбу з піратством у царині літературного контенту (паперова книга та електронна в мережі Інтернет);
— необхідність створення єдиного загальнодержавного електронного ресурсу «Книги у продажу та друці» для забезпечення доступу споживачів усіх категорій до повного переліку видань, які щорічно виходять друком в Україні, а також в електронному та аудіо- варіантах;
— створення умов для суттєвого нарощування кількості точок доступу споживачів до книжкових видань по всій території країни (книгарні та книжкові кіоски).
Окрім зазначених проблем існує низка питань меншого порядку, які теж вимагають предметного конструктивного обговорення й ефективного вирішення. Проте відсутність чіткого публічного позиціювання Міністерства у розв’язанні цих проблем створює атмосферу невизначеності й унеможливлює конструктивну діяльність з боку учасників ринку.
У зв’язку з вищевикладеним ми відчуваємо потребу у Вашій зустрічі, а також представників Міністерства, які в подальшому опікуватимуться видавничою галуззю, з ключовими учасниками книговидання, як-от видавці, поліграфісти, книгорозповсюджувачі, з метою спільного конструктивного обговорення проблем, що існують, і визначення ключових стратегічних напрямів діяльності, спрямованих на розвиток книговидання й організацію продуктивної співпраці Міністерства та видавничої спільноти.
Щиро розраховуємо на Вашу готовність до такої зустрічі та рішучих дій у цьому важливому для українського суспільства напрямку, яким є вітчизняна книговидавнича галузь.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

З повагою

Президент
ГС «Українська асоціація видавців
і книгорозповсюджувачів» Олександр Афонін