У Києві відкрили меморіальну дошку знаменитому меценатові Євгену Чикаленку

21 грудня громадськість Києва відкрила перший пам’ятний знак на честь видатного українця – пам’ятну дошку на будинку №35A по вулиці Рейтарській.

Про це повідомляє volianarodu.org.ua

З нагоди дня народження Євгена Чикаленка  в суботу 21  грудня громадськість столиці відкрила перший пам’ятний знак на  честь видатного українця – пам’ятну дошку на будинку №35A по вулиці Рейтарській, де свого часу розміщувалась редакція земської газети, в якій Євген Харлампійович(як передовий на той час агроном) публікував для українських селян просвітницькій речі з агрономії. На відкритті пам’ятної дошки(авторства Сергія Юрченка) великому подвижнику української справи Євгену Харлампійовичу Чикаленку, кошти на виготовлення якої, до речі, зібрали саме мешканці будинків № 35А та 35Б по вул.Рейтарській, були присутні та виступили відомі науковці та краєзнавці. Серед них – ініціатор відкриття Наталія Іванівна Булаєвська, багаторічна очільниця Київської обласної організації  «Українського Товариства охорони памяток історії і культури», Григорій Савченко – професор КНУ ім.Т.Г.Шевченка, голова Київської  обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Марія Бур’янова – голова  «Українського Товариства охорони памяток історії і культури», Галина Щур –  голова Згурівської  районної організації цього товариства, Ігор Коцюбинський –  директор Чернігівського Літературно-меморіального музею ім. Михайла Коцюбинського (до речі, учасник бойових дій на сході України!), Олександр Трохимчук – директор науково-дослідного інституту телекомунікацій, науковець і літератор Михайло Слабошпицький та  голова  «Просвітницького цетру національного відродження  ім.Євгена Чикаленка» Юрій Гнаткевич… На відкритті пам’ятної дошки Є.Чикаленку було й чимало мешканців будинку, на якому її відкрито. А всіх присутніх вітав виконанням «Молитви за Україну», «Червоної калини» та Національного Гімну знаменитий хор ім. Леопольда Ященка. Присутні могли познайомитсь з  «Щоденниками» і «Согадами» Євгена Чикаленка у 8(!) томах видавництва «Темпора».

Виступаючи під час церемонії відкриття пам’ятної дошки, Ю.Гнаткевич зокрема сказав: «Деякі патріоти казали нам: «Не чіпайте Толстого. Він шанував українську мову» . А те, що Чикаленко нашу мову рятував від зникнення, і що російський граф має у Києві аж три вулиці, площу і станцію метро, горе-патріотів не бентежило.
Зараз ми боремся за можливість поставити у Києві пам’ятник Чикаленку. Київська влада чинить цьому шалений бюрократичний опір. Є підстави гадати, що цей опір має також політичну основу, оскільки Чикаленко боровся за українське національне відродження, яке зараз у нас лише розпочинається, і проти якого люто виcтупають його вороги в Україні і за її межами. Поза тим на постаменті пам’ятника планується викарбувати відомий вислів Чикаленка: «Легко любити Україну до глибини своєї душі. А ви спробуйте любити її до глибини своєї кишені». Хіба може такий пам’ятник сподобатися нашим казнокрадам, хабарникам і олігархам?»

За словами Ю Гнаткевича, на прохання Українського інституту археографії і джерелознавства ім. М. Грушевського до порядку денного засідання міської комісії з найменувань включено питання про перейменування скверу Валерія Чкалова на сквер Євгена Чикаленка. «Віриться, що комісія і Київрада підтримають цю ініціативу. А згодом у цьому сквері ми з Божою поміччю і пам’ятник Чикаленку поставимо», — зазначив Ю Гнаткевич.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал