Про те як Міністерство культури, молоді і спорту буде боротися з фейками

Як відомо, на початку листопада президент України доручив Кабінету міністрів розробити законопроєкт, який має регулювати роботу ЗМІ та формулювати, зокрема, стандарти новин. Також глава держави заявив, що він хоче побачити механізми для боротьби з недостовірною інформацією, заборонити росіянам і російським компаніям володіти та фінансувати медіа в Україні. Крім того, за його словами, влада збирається посилити відповідальність за порушення законів про інформацію.

При цьому слід зауважити, що ще влітку глава ОП Андрій Богдан говорив, що команді президента не потрібні журналісти, адже вони напряму спілкуються із суспільством, маючи на увазі діджитал комунікацію.

На підтвердження серйозності своїх намірів Зеленський утворив раду з питань свободи слова та захисту журналістів, а 21 листопада депутат “Слуги народу” і екс-голова 1+1 Олександр Ткаченко презентував разом з Міністерством культури чернетку закону про медіа, в якій піднімаються питання реєстрації та оподаткування ЗМІ, питання незалежності редакції від власника ресурсу і врегулювання блогерів. Також Ткаченко запропонував застосовувати штрафні санкції для будь-якого медіа, яке три роки буде збитковим.

Вже через два дні міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський дав інтерв’ю Українській правді, де виклав своє бачення щодо тих чи інших аспектів медійної сфери.

При цьому одним із викликів інформаційної війни міністр назвав дезінформацію. За його словами, лише 8% людей від всього населення України можуть відрізнити фейк від не фейку. «Наш обов’язок зробити так, щоб українці зменшили споживання дезінформації», — зазначив міністр. На думку Бородянського, Україна сьогодні стикається з такими викликами, що зобов’язана творити власне законодавство в цій сфері.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На запитання журналіста, чи не постраждає від цього свобода слова в Україні, міністр не дуже впевнено відповів: «Не повинна». «Є дуже тонка грань між критикою, свободою слова і захистом інформаційного поля від дезінформації. Ми повинні її провести»,  — зазначив Бородянський. Більш конкретнішої інформації на цю тему очільник культурного відомства не повідомив.

Також він повідомив, що ведеться робота зі створення інформаційно-розважального каналу на тимчасово окуповану територію.

 

Інф. УЛГ