Очільник Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович про «персонажів» Бандеру і Коновальця і про «мову ворожнечі»

Про те, чи є Бандера та Коновалець героями, чи планує УІНП продовжувати декомунізацію й загалом, які проєкти Інституту буде продовжено в 2020 році, розповів голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович в інтерв’ю радіо Культура http://ukr.radio/news.

На запитання про героїв, якими, на його думку, варто пишатися, пан Дробович назвав прізвища Івана Котляревського та Івана Франка. На уточнююче запитання журналіста, чи є такими героями Бандера і Коновалець, очільник Українського інституту національної пам’яті відповів, що «обидва персонажі мріяли про незалежну Україну, доклали до цього зусиль… Але якщо в процесі ці люди, їх загони чи союзники вчиняли насильницькі дії проти цивільного населення будь-якої національності, то Український інститут національної пам’яті не забуде про це».

Характерною була також відповідь пана Дробовича щодо перейменування Московського проспекту в Києві. «Якщо ми під гаслами декомунізації говоримо про Московський проспект, то це не про декомунізацію, це щось між нею та мовою ворожнечі – зазначив він. — Тут треба бути обережним, тому що потім ми отримаємо від нейтральних чи міжнародних агентів звинувачення в демонізації когось».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал