Олексій Арестович: Врегулювання діяльності медіа в Україні — розмови ні про що

Як уже повідомлялося, зараз у Міністерстві культури, молоді та спорту на чолі з Володимиром Бородянським активно розробляються законопроекти щодо врегулювання діяльності медіа в Україні. Ось що з цього приводу заявив в інтерв’ю для https://enovosty.com/ військовий експерт і блогер Олексій Арестович, відповідаючи на запитання що це може означати: спроба цензури, спроба закрити рот неугодним ЗМІ і блогерам або реальна боротьба з фейками?

О. Арестович: Як говорив відомий російський телеведучий і політик Олександр Невзоров про свою країну: «Проблема Росії в тому, що революцію тут роблять ті ж люди, які збирають «Жигулі». У нас така ж проблема. У нас миряться з Росією і закон про регулювання ринку землі приймають ті ж люди, які роблять «Жигулі». Вони дуже багато з себе уявляють і до кінця не розуміють, що збираються робити. В результаті неохайними виступають навіть ті, хто з добрими намірами хочуть врятувати нас від фейків і т.д. Нечистоплотні люди, користуючись нагодою, пропихують всякі обмежувальні заходи, що стосовно ФОПів, що стосовно медіа, блоґерів і т.д. І, звичайно, намагаються використовувати «лазівки» в законодавстві для посилення контролю. Тому вони роблять велику дурницю. Почасти це відбувається з причини непрофесіоналізму людей з команди Зеленського, а почасти – зі злого наміру. І такі недалекоглядні дії обернуться проти них самих. Посваряться з журналістами, з блогерами, з населенням… Їхній рейтинг буде далі падати, а протести посилюватися, поки вони не одумаються і не зрозуміють, що займаються дурницями і так не можна робити. Регулювання інтернету завжди погано закінчується. З фейками треба боротися зовсім інакше.

На запитання «А як саме боротися?» О.Арестович відповів: Підвищенням грамотності населення. А також перенесенням цієї боротьби в площину НЕ медійного регулювання, а кримінального. Тобто, якщо телеканали або окремі особи відкрито займаються пропагандою на користь агресора, розпалюванням соціальної ворожнечі і т.д., то необхідно діяти відповідно. Треба створити класифікатор того, чого не можна говорити. З огляду на, що в країні особливе становище і Україна – воююча держава, створювати потужні інститути лінгвістичної експертизи, а потім дивитися, чи не порушує конкретне висловлювання конкретних осіб законодавства України, пов’язаного з питаннями нацбезпеки. І пред’являти вже кримінальне переслідування відносно системних дій з даного приводу. Тоді журналісти, блогери і всі інші будуть ретельно підбирати слова, точки зору висловлювань, а не займатися інформаційним саботажем і прямою агресією. А просто регулювання – це розмови ні про що. Особливо в країні, де закони не виконуються взагалі. Тільки загроза кримінального переслідування буде зупиняти таких людей як Віктор Медведчук, які проводять виразно виражену інформаційну політику на підтримку російського агресора, від протизаконних дій.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал