Книжка Сергія Плохія про Другу світову війну буде друкуватися у Москві

Сергій Плохій, директор інституту вивчення української історії в Гарварді, в інтерв’ю дніпровської журналістці Олені Андрющенко на каналі Ukrainian Dream розповів, як він, будучи професором Дніпровського національного університету, виявився в Гарварді і про своїх книгах, які видаються по всьому світу. Про це повідомляє сайт  49000.com.ua

Сам Сергій Плохій родом із Запоріжжя, але вступив до ДНУ, де і почалася його кар’єра історика. У 2007-му він переїхав до Сполучених Штатів Америки, де працював на кафедрі українських студій. До того він працював в Канаді. Нині ж Плохій на чолі інституту досліджує родинні зв’язки київських князів, а також відкрив невідому сторінку Другої світової війни в Україні.

У книзі «Forgotten bastards of the Eastern front» Сергій Плохій розповідає про три авіабази в Полтавській області, де розміщувалися американські льотчики в 1944 році.

Прийнято вважати, що на Східному фронті воював тільки Радянський союз, а США боролися на Західному. Але історія цих льотчиків доводить зворотне, – розповідає Сергій.

При цьому в книзі описується не тільки війна, але і контакти українців з американцями в роки війни. За ними щільно стежили радянські спецслужби «СМЕРШ» і НКВД. Причому, за словами Плохія, за весь період перебування американців на Полтавщині не було зареєстровано жодного шлюбу – радянські спецслужби ретельно стежили за цим і подібні контакти прирівнювалися до зради Батьківщини. На думку Плохія, саме під Полтавою в 1944 році почалася Холодна війна.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Книга вже вийшла в США і перший її переклад буде видано в Україні. Також книга може вийти в Москві. Там її збирається видавати фірма «Корпус». Вона, перш за все, відома тим, що видавала книгу Плохія про смерть лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери.