Влада збирається нємножко глушить свободу слова?

«Мені здається, що в нашій країні настільки сильна свобода слова, що її пора б уже приглушити. З поваги до інституту президентства. І фільтрувати свою мову», — заявила в програмі “Вечір з Іриною Ромалійською” 28 листопада народна депутатка від партії “Слуга народу”, колишня журналістка телеканалу 1+1 Ольга Василевська-Смаглюк.

Ця заява прозвучала під час обговорення в студії ситуації з обшуками в квартирі волонтерки Марусі Звіробій, проти якої відкрили кримінальне провадження щодо погроз життю Президента України В. Зеленського.

Це вже далеко не перший знак уваги з боку чинної влади на тему свободи слова. Як уже повідомлялося, В.Зеленський нещодавно утворив «раду з питань свободи слова та захисту журналістів», депутат “Слуги народу” і екс-голова 1+1 Олександр Ткаченко анонсував законопроект про медіа, а міністр культури, молоді і спорту В.Бородянський в недавньому інтерв’ю розказував, як влада збирається боротися з фейками.

Насправді зрозуміло, про що йдеться: про наміри влади боротися з свободою слова.

Коментуючи подібні «сигнали», варто було б сказати: «Не туди б’єш, Іване», або ж «неча на зеркало пенять коли рожа крива», однак їхнє самозасліплення від електоральних 73% досі спрацьовує, відтак вони вважають, що нас можна ігнорувати і залякати. Тим більше що за прикладами далеко ходити не треба: в ментально близькій для багатьох із них Росії нещодавно ухвалено закон про «фейкові новини», за яким журналісти і власники медіа підлягають значним, до півмільйона рублів, штрафам за «недостовірну інформацію», а особливо настирливих спроваджують за грати.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Інф. УЛГ