Православні українці в суботу, 19 серпня, відзначають Преображення Господнє, відоме в народі, як Яблучний Спас. За давньою традицією цього дня заведено йти до церкви і святити дари осені. Що саме можна й доречно покласти в кошик для освячення?
Яблука
Голова усьому цього дня саме яблуко! Тож, і покласти яблука слід так, щоб вони ніби очолювали ваш кошик і виднілися згори. Яблука після освячення слід їсти першими – разом з медом. Крім того, можна заздалегідь спекти яблуневий пиріг чи яблуневі тарталетки, і посвятити їх разом з іншими їствами!
Мед
Мед – другий по значенню після яблук цього дня, причому здавна. Адже саме 19 серпня стародавні бджолярі починали готувати вулики до зими, а перед тим пригощали родичів та знедолених зібраним медом. Сьогодні в цей день українці відзначають професійний день бджолярства. Тож, мед сміливо може займати центральну позицію у вашому кошику, навколо якого розташуються усі інші осінні дари. Його навіть можна налити в баночку з закруткою й відкрити її в церкві.
Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал
Овочі
Сміливо святіть томати, моркву та цибулю.
Ягоди і фрукти
Посвятити можна груші й сливи, персики і виноград та навіть кавуни.
Квіти й колосся
Здавна в цей день прийнято освячувати колоски жита та пшениці, волошки й чорнобривці.
Вино
Алкоголь в цей день приносити до церкви не бажано, як і ковбаси. Є заборона на куповане вино та інші напої з градусом, а також на м’ясо. Втім, домашнє яблуневе чи сливове вино – припустимо покласти на дно кошика. Ним потім можна запити медові яблука перед сніданком чи обідом, так би мовити – для апетиту!
Що їсти
Їсти цього дня, крім яблук з медом, прийнято печеню, вареники, свіжоспечений хліб, запиваючи компотом чи яблуневим вином. Дозволяється з’їсти трохи риби й випити келих вина.