Як Захід допомагає Україні у нашій війні проти РФ – аналітика

Допомога Заходу Україні в нашій війні проти РФ набагато ширша, ніж просто летальне озброєння.

Наприклад, біля кордону з Польщею майже 24\7 висять літаючі радари США і Британії — будь-який пуск балістичної ракети і проліт авіації їм видно як на долоні.

У 21 столітті організувати автоматичну розсилку для цивільної оборони по повітряним тривогам і для постів ППО з курсом не важко.

У ситуації, коли крилаті ракети в РФ закінчуються (випущено вже під 500) і незабаром знадобиться бомбометання некерованими бомбами, ця опція стає безцінною. І для збереження життів цивільних, і для засідок на борти ВКС РФ.

Повідомлення про прибуття спецназу Британії, про передачу розвідувальних даних у реальному часі та комерційних фото зі супутників для України можуть бути ланкою одного ланцюга — створення центру для обробки інформації оперативного та тактичного рівня. Можливо, це зараз важливіше, ніж гранатомети та техніка колишнього ОВС із зберігання.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Але цікавить нас, звичайно, саме летальне озброєння. Насамперед, щоб послабити ефект від бомбардувань важкими 500 кг бомбами — росіяни знімали хороші мультики про високоточну зброю, але масово використовують проти Харкова, Сум, Чернігова та Охтирки той самий чавун по кварталах і підстанціях, як у Сирії.

США передали нам “кілька сотень”, Нідерланди – 200, Німеччина – 500 ПЗРК “Стінгер”. Цей високоенергетичний з тяжкою бойовою частиною ПЗРК отримав з часів свого створення кілька модернізацій і може ускладнити життя ВКС РФ. Які для метання чавуну за щільної хмарності знижуються нижче 3000 метрів і змушені на величезних просторах супроводжувати колони постачання вертольотами.

Разом із польськими “Перунами” та “Громами”, словацькими “Іглами”, “Стінгерами” країн Балтії та “Стрілами-2М” із наявності ФРН в Україну зайшло і зайде понад 2000 лише ПЗРК. Це дуже серйозне число — загальновійськову бригаду прикривають з повітря 52 пускові.

Зараз піднімається корпус резерву і ми можемо створити сотні виносних постів у глибині оборони, наростити їх Зу-23\2 на машинах, підперти “Шилками” та “Тунгусками”. Створивши за лінією дотику зони суцільного вогню, які серйозно ускладнять життя штурмовикам та гелікоптерам армійської авіації: не обов’язково зіб’ють, але не дадуть комфортно працювати та заходити на ціль.

Доки не буде навчено розрахунків на більш серйозні ЗРК — нам або їх передадуть у рамках військової допомоги, або Україна закупить їх у лізинг, щоб поповнювати втрати.

Друге, що заходить у величезних кількостях, це ПТРК та гранатомети. На сьогодні лише за повідомленнями іноземної преси, їх буде 14000 штук. Дешево, швидко, надійно, не потребує місяців на освоєння. Наприклад, тільки стариків M72 НАТО відвантажить понад 7000 одиниць. Здається, це звичайний одноразовий гранатомет як РПГ-26.

І це так. Але з його однокласника РПГ-26 бійці ССО на Андріївському мосту в Херсоні спалили в лоб модернізований танк росіян. Маючи 150 батальйонів ТРО та корпус резерву важко перебирати номенклатурою. Разом із 5000 шведських АТ-4 гранатомети стануть кошмаром для російських колон постачання, другої лінії батальйонних груп із засідок та блоків на перехрестях.

Рухливої війни патрулів, ротних груп та аванпостів на величезній території — типу війни, що зараз розгортається на півдні, де у росіян оперативний простір, і на півночі зі спробами блокувати Суми та Чернігів, маючи на флангах Десну та лісисту місцевість.

1000 німецьких “Панцерфаустів-3” з 5 тандемними гранатами на кожному — прошивають 900 мм катанної броні за тандемним захистом, чудово зайдуть навіть проти Т-72Б3 у контактних боях на лінії зіткнення.

Та й технологічна протитанкова зброя — ПТРК MILAN від Італії та Іспанії, нові партії Javelin від США та Британії. Є навіть повідомлення про нові комплекси MMP із Франції. Декілька сотень пускових, але на них потрібен час на підготовку розрахунків, навіть якщо робити з готових других номерів до Javelin перші і вчити по верхах.

Термінова допомога від ЄС на 500 млн євро та від США на 600 млн доларів, природно, включатиме важчу номенклатуру. І перші ластівки вже можна побачити по ночах на дорогах Західної України. Але якщо про них мовчать європейці в пресі, не конкретизуватимемо і ми. Раз Польща лише обговорює передачу Міг-29 із наявності із США — нехай обговорює. Найцікавіше буде йти трохи пізніше, коли на східному фланзі НАТО підготують до нього екіпажі та розрахунки.

Плюс стрілецька зброя (кулемети у двох калібрах, снайперські та штурмові гвинтівки), міномети 60 мм, боєприпаси, медикаменти, аптечки IFAK, пайки, розхідники — це кров війни в умовах переходу української економіки на військову. Безцінна допомога, яка в перспективі збереже тисячі життів, поки Україна продовжує боротися.

Кирило Данильченко,  thepage.ua