«Володимире, звільни з-під варти полковника Романа Червінського!»

Видання Цензор.нет  опублікувало Відкритого листа Президентові України Володимиру Зеленському  Григорія Омельченка, Героя України, кавалера ордену ООН «Діяння на благо народів», медалі ЄС «Європа — союз  цінностей», члена ПАРЄ (2006-2010), почесного голови Спілки офіцерів України, генерал-лейтенанта.

«Володимире, ти говорив, щоб до тебе зверталися по імені і на ти. Так тобі зручніше спілкуватися», — зазначає Г.Омельченко на початку свого листа.

Далі Г.Омельченко пише:

«Володимире, цим зверненням я хочу привернути твою увагу до політично вмотивованої і «шитої білими нитками» кримінальної справи, порушеної СБУ проти учасника бойових дій, полковника Романа Червінського.

Аналіз наявної у мене конфіденційної і опублікованої у ЗМІ інформації свідчить, що кримінальне провадження проти Романа Червінського було порушено і він взятий судом під варту без права внесення застави за ТВОЄЮ ВКАЗІВКОЮ. Значення немає, чи було це зроблено тобою напряму, чи передано через Єрмака.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Майже 9 місяців бойовий офіцер, захисник України, який має серйозні захворювання і трьох неповнолітніх дітей, НЕЗАКОННО утримується під вартою.

Роману Червінському оголошено підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 426-1 КК — перевищення військовою службовою особою службових повноважень, що заподіяло істотну шкоду і спричинило тяжкі наслідки, вчиненні в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

Володимире, стверджую як слідчий: звинувачення проти Червінського сфабриковані, в його діях НЕМАЄ складу злочину. Якби у слідства були реальні докази його вини, то суд уже розглянув би справу і виніс обвинувальний вирок.

Враховуючи залежність і корумпованість судів, Червінський був би засуджений (як свого часу Юрій Луценко за вказівкою Януковича) до позбавлення волі, мінімум до восьми років.

Мені доводилося розслідувати кримінальні справи щодо звинувачення цивільних посадових осіб у перевищенні службових  повноважень і справи про неналежне виконання службових обов’язків (так звані посадові злочини). Розслідування одного  епізоду такого злочину з одним підозрюваним забирає максимум півтора-два місяці. Після направлення таких справ до суду суддя розглядав їх по суті і виносив обвинувальний вирок максимум впродовж місяця. Як правило, з моменту порушення справи і до винесення вироку минає не більше три-чотири місяці.

Червінський по одному епізоду надуманої підозри в «перевищенні службових повноважень» знаходиться під вартою уже дев’ять місяців, що свідчить про відсутність доказів його вини.

Навмисне незаконне утримування Червінського під вартою є грубим порушенням принципу верховенства права (ст. 8 Конституції), має ознаки «тортур» (ст.127 КК) і «катувань» (Конвенція ООН «Проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання» від 10 грудня 1984 року).

Тримання Червінського під вартою влада перетворила на ПОКАРАННЯ у вигляді позбавлення волі без обвинувального вироку суду.

Перед самим Новим роком Київська міська прокуратура зробила Роману  Червінському  «новорічний подарунок» — повідомила нову підозру у вчиненні ще одного злочину — «у закінченому замаху на заволодіння чужим майном шляхом обману, в особливо великих розмірах, вчиненому за попередньою групою осіб (ч.2 ст. 15, ч. 4 ст. 190 КК)».

За даними слідства, це шахрайство Червінський вчинив у липні 2020 року. Він, на думку слідчих, видаючи себе за впливового посадовця Державної фіскальної служби, спільно з іншими особами нібито намагався заволодіти коштами підприємця в сумі 100 тисяч доларів США. Досудове слідство здійснює СУ ГУНП у м. Києві.

На календарі січень 2024-го. Минуло понад три з половиною роки відколи Червінський начебто намагався заволодіти шахрайським способом 100 000 доларів США.

Ще у травні 2023 року в інтернет було «злито» скандальне відео (як відео про журналістів Bihus.Info), на якому особа дуже схожа на Романа Червінського обговорює з невідомими особами питання про повернення бізнесмену партії тютюнових виробів шляхом передачі 100 тисячі доларів службовцям фіскальної та податкової служб.

Див. тут: $100 тисяч за “порішать вопрос”: опубліковано скандальне відео з екс-розвідником Червінським — УНІАН (unian.ua)

Жодної публічної реакції на це відео від тебе або з боку прокуратури, поліції і СБУ не було. Запитання: що це за відео, ким воно зроблено — приватною особою чи правоохоронним органом?  Видно, що відео знімали прихованою камерою, на ньому є чотири особи, які беруть участь у розмові. Чи є відео автентичним (не змонтованим), чи проводилася його експертиза — коментарів з боку правоохоронних органів не було.

На скандальне відео про журналістів Bihus.Info, яке було викладене 16 січня на сайті «Народна правда», реакція була миттєвою.

Ти заявив, що «будь-який тиск на журналістів не допустимий».

СБУ порушила кримінальне провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників проекту Bihus.Info.

Ресурс, який розмістив відео, видалив його і закрив ютуб-канал.

Відео про «100 тис дол США  Червінського» на УНІАНі доступно й досі.

Чи визнає суспільство вирок суду справедливим?

Володимире, якщо обвинувачення Роману Червінському у «перевищенні службових повноважень (ч.5 ст. 426-1 КК)» і «закінченому замаху на заволодіння чужим майном шляхом обману, в особливо великих розмірах, вчиненому за попередньою групою осіб (ч.2 ст. 15, ч. 4 ст. 190 КК)» і в суді будуть доказані об’єктивними і неспростовними доказами, то суд зобов’язаний постановити правосудний, законний і справедливий обвинувальний вирок щодо Червінського.

Визначаючи міру покарання, суд повинен врахувати стан здоров’я Романа Червінського, що він учасник бойових дій, має заслуги перед Україною і на його утриманні знаходяться троє неповнолітніх дітей.

Соціологічні дослідження, проведені в грудні 2023 року, засвідчують, що суддям довіряє лише 12%  українців, а прокурорам — 9%.

Володимире, яка може бути довіра до «кишенькових» судів, коли сам голова Верховного суду Всеволод Князєв у «найвищому храмі правосуддя» організував злочинне угрупування із суддів для отримання неправомірної вигоди і був затриманий НАБУ на хабарі у майже 3 млн доларів. Зараз він утримується під вартою…

Якщо неспростовних і допустимих доказів вини Червінського сторона обвинувачення не надасть суду, то він зобов’язаний ВИПРАВДАТИ Романа Червінського і закрити провадження за відсутністю складу злочину в його діях.

У такому разі мають бути покарані слідчі і прокурори, які упереджено вели досудове слідство і незаконно утримували Червінського під вартою.

Володимире, мені стало відомо, що в твоєму офісі «буйні голови» виношують план засудження полковника Романа Червінського до позбавлення волі на строк від 8 до 10 років, а також позбавлення його державних нагород і військового звання. Мета — залякати офіцерів і генералів, які критикують владу і говорять правду про тебе!

Володимире, якщо у справі Червінського не буде ухвалене законне і справедливе рішення, то я не виключаю позасудових розправ над цими суддями, прокурорами і слідчими, які фальсифікували кримінальне провадження проти Червінського, незаконно утримували його під арештом, а також над замовниками його незаконного переслідування»…

Г.Омельченко також заявив, що «готовий взяти Романа Червінського під  особисту поруку і гарантувати, що він буде виконувати покладені на нього процесуальні обов’язки до завершення судового розгляду його справ»  і попросив вважати  цей його лист «публічною і офіційною заявою до Суду про зміну Червінському запобіжного заходу у вигляді утримування під вартою на іншу, не пов’язану з позбавленням волі». «Мені відомо, — зазначив він,  — що суд неодноразово відмовляв у клопотанні передати Червінського на особисту поруку народним депутатам і ветеранам війни. Швидше за все, буде відмовлено і мені. Тому і звертаюся до тебе як до гаранта додержання прав і свобод людини і громадянина».

Завершує свого листа Г.Омельченко таким зверненням до Президента В.Зеленського:

«До тебе публічно зверталися дружина і мати Червінського з проханням звільнити його з під варти. Ти промовчав…

Володимире, ти готовий звільнити захисника України, батька трьох неповнолітніх дітей, полковника Романа Червінського на свободу?

Якщо не боїшся, ти знаєш, що треба зробити…

Честь маю!»

До свого листа Г.Омельченко додає:

«Р.S. Тих, хто поділяє висловлені мною думки і пропозиції, ПРОШУ поширити цей лист серед своїх друзів і знайомих, щоб його прочитала вся Україна. Нашій організації «СМЕРТЬ РАШИСТАМ» («Караючий Меч Арея») важлива ваша думка.

Від імені організації ДЯКУЮ всім не байдужим, хто допомагає ЗСУ, ГУР МО, СБУ і нашій організації у боротьбі з російськими загарбниками, всім тим, хто наближає нашу спільну українську ПЕРЕМОГУ над російською імперією — центром планетарного зла!

Слава Україні і її героїчним Збройним силам, очолюваних генералом Залужним!

Смерть путіну і Московії!»