Володимир Рутківський: «Я відцвів, відшумів, я свій ряст відтоптав…»

31 жовтня 2021 року відійшов у позасвіти Володимир Григорович Рутківський (18 квітня 1937 р.) – видатний дитячий письменник, батько новітньої дитячої літератури в Україні.

Пан Володимир – унікальне явище модерної української культури. Він став культовим автором і, як нині кажуть, «кумиром молоді» у 70 років, пройшовши складний шлях визнання та багатолітнього забуття. Отримав у патріаршому віці усі найвищі для літератора відзнаки, включно з Національною премією України імені Тараса Шевченка (2012 р., за трилогію «Джури»), Премією імені Лесі Українки (2002р., за роман «Сторожова застава»), лауреатством Книги року Бі-Бі-Сі (2011 р., роман «Сині Води») та рейтингу «ЛітАкцент року 2009» (2009 р., за 2-гу книгу тетралогії «Джури-характерники») Літературною премією «Звук павутинки» імені Віктора Близнеця (2002 р., за роман «Сині Води»), Літературною премією імені Миколи Трублаїні (1992 р.,за роман «Сторожова застава»), увійшов до Почесних списків Андерсена кращих дитячих письменників світу (2018 р., за казкову повість «Бухтик з тихого затону»).

За його творами створено театральні постановки, у 2017 році у прокат вийшла стрічка «Сторожова застава» – екранізація одного з найвідоміших пригодницьких романів Рутківського.

Одеса, 2017. 80-річчя Володимира Рутківського

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Власним коштом пан Володимир заснував премію «Джура» (2013 р.), аби підтримати усіх, хто щиросердно й талановито примножує й береже дитячу книгу в Україні. Із 2013 року очолював журі створеного у 2013 році одеського літературного конкурсу «Корнейчуковська премія». Завжди був безвідмовний, підтримуючи всі життєствердні починання в літературі й культурі.

Володимир Рутківський поєднав собою в часі та просторі покоління і авторів, і читачів. Своєю щиросердністю та вибуховим талантом він зламав у свідомості спільноти жупел «письменника радянського часу», ставши такою необхідною нині природною та надійною ланкою сув’язі поколінь.

Його «Джури», видані Іваном Малковичем в чудовому оформленні Максима Паленка повернули українській дитячій книжці читача, засвідчили, що дитяча книжка в Україні може бути успішною, знаковою, культовою. Що у нас Є ЩО ЧИТАТИ ДІТЯМ!

Кожним текстом Володимир Григорович відкривав, а часом буквально зносив заржавілі «шлюзи» в дитячій літературі. Першим розповів підліткам про українську сутність «руських» богатирів і вперше здогадався та описав бойовий гопак, першим відкрив дітям (та й дорослим теж!) Литовську добу в Україні та природу бродництва. Зрештою першим мистецьки торкнувся трагічного дискурсу, котрий досі лякає всіх інших, пори те, що має бути проговореним, аби ми відбулися як НАРОД. Розумієте, діти є не лише у Героїв Небесної Сотні, а й у беркутівців, були вони у жертв репресій і у їхніх катів… І пан Володимир у 2018 творить неймовірний образ Щирика – змієняти, чий тато – лютий Змій, а син має визнати свою природу й водночас стати тим, ким хоче бути його душа, його серце – Добродієм…

Володимир Рутківський створив насправді нового героя-українця – вітаїстичного переможця, певну себе, свого місця в світі і тому толерантну, креативну, сердечну та непохитну у своїй правоті людину. І йдеться не лише про чоловічі персонажі історичних текстів В. Рутківського, а й про на диво сучасні образи дівчат, які на десятиліття випередили свій час. Його «Потерчата» з вражаючою відвертістю й силою відкрили світові божевілля та вітаїзм буття дітей війни. Не лише Другої Світової. Кожної.

Володимир Рутківський – письменник із необмеженим ресурсом Фантазування та Любові! Іржа дорослості ніколи не торкалася його потужної дитячої вибухової уяви, а гіркий життєвий досвід і на мить не пригасив всеперемагаючої сердечності. Він пише поза «концептами» й «моделями», «вимогами ринку» й «настановами сьогодення». Пише від душі, від повноти Божого Дару та непідробної щиросердної цікавості до життя і людей.

Книжки В. Рутківського обеззброюють і притягують дитячою відвертістю та чистотою, глибиною переживання «миті життя», відкритістю письменницького погляду на Людину та вірою у всеперемагаюче Добро у кожному з нас.

Творчість Володимира Рутківського знаменувала собою постання новітнього канону вітчизняної літератури для дітей і юнацтва в Україні та на завжди залишиться однією зі знакових віх у її розвитку. Письменник витворив унікальні художні національні типажі та героїку, водночас нерозривно вплетені у духовне полотно людства й українського народу.

«Від Рутківського» література для дітей і юнацтва в Україні остаточно й безповоротно на всіх рівнях – від профанного до академічного – нарешті стала визнаватися повноцінним художнім явищем, ЛІТЕРАТУРОЮ у повному обсязі значення цього слова.

Володимир Григорович – унікальний Творець і Учитель Творців. Людина неймовірної сили, таланту, сердечності, людинолюбства та доброти. Завдячуючи йому, в Україні піднялася й «стала на крило» чимала плеяда дитячих письменників, розкрили свій дар ілюстратори й редактори.

Він так любив життя, що мимоволі тим заряджаєшся і сам починаєш із цікавістю дивитися в майбутнє, і сподіватися на добре, і писати без оглядки й остраху – заради лише самої радості Творення.

Володимир Григорович – огром і безмежжя «Світу Рутківського», де завжди сонячно та душевно і всім вистачає сил і часу для Творення.

Втрата непоправна! Скорбота невимовна!

Вічна пам’ять світлій душі Володимира Григоровича та щирі співчуття родині!

Наталя Марченко, дослідниця літератури для юних читачів

 

Ж А Й В І Р

Як заграють громи

в гримкітливу трубу,

Як із тиші народиться буря,

Воскресає все те,

що давно вже забув:

Воскресає, що жайвором був я.

Прокидався тоді у високих хлібах,

Поспішав до високого сходу.

Переходить любов.

Переходить життя.

Тут безсилий усяк. Переходить.

Попід хмарами лебідь мені лебедить,

Що ті хмари –

з його, лебединого, пір’я.

Переходять хмарини в тернові сади.

А сади –

у тернові сузір’я.

Я до тебе спішив.

Я про тебе питав,–

За водою спливли адресати.

Я відцвів,

відшумів,

я свій ряст відтоптав.

І пора вже, мабуть,

воскресати.

Володимир Рутківський