Віра Марущак: запали свічку Аркасу

Другий рік поспіль за такою назвою і ініціативою Миколаївської обласної організації НСПУ та просвітяни Миколаєва, місцяни, у день народження вшановують пам’ять нашого славного земляка історика, культурно-освітнього діяча, письменника, композитора. просвітителя Миколи Аркаса.

Результатом минулорічного зібрання було створення Миколаївського міського осередку «Просвіта» ім. Миколи Аркаса. Всього за один рік було проведено три вагомі масові заходи: відзначення 30-річчя від дня відродження Аркасівської «Просвіти» письменником Валерієм Бойченком; до ювілею Мазепи у с. Лимани Вітовського району, де відбулося захоплююче мистецьке свято «Дорогою Мазепи», приурочене 380-й річниці від дня народження легендарного гетьмана України Івана Мазепи та 310-м роковинам його останнього шляху Південною Україною і переправлення зі своїми побратимами через Дніпро-Бузький лиман; відвідини пам’ятних місць у селі Христофорівка, де був маєток Миколи Аркаса. Тут просвітяни познайомились з багатою історією краю і доторкнулися до високої духовної спадщини родини М.М. Аркаса.

Чимало було зроблено кожним з членів «Просвіти». Зокрема, письменники проводили велику роботу серед молоді – проходили зустрічі в навчальних закладах області: школах, інтернатах, інститутах, університетах, бібліотеках. Проводились лекції, презентації книжок, різноманітні заходи.

Цього року голова громадської організації «Українське товариство «Просвіта» Миколаївщини» Олександр Мачула наголосив на необхідності розробки перспективної програми діяльності Товариства по виконанню статутних цілей, розширення просвітянських лав, що на сьогодні є першочерговим завданням, залучення до просвітництва представників молодого покоління, підвищення активності у справі популяризації української мови, культури і традицій серед мешканців міста та області.

Письменники не стоять осторонь такої особистості, як Микола Аркас. Публіцист, вчений, журналіст Віктор Жадько, незважаючи на те, що живе у Києві, подарував читачам України книжку «Грек з душею українця». Ця тема є близькою для миколаївського письменника Віталія Рогожі, який розповів про роботу над книжкою про родину Аркасів для серії «Легендарні імена».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Директор Першої української гімназії ім. М. Аркаса Сергій Бережний розповів про те, як шанують гімназисти ім’я великого просвітителя і висловив побажання, щоб нарешті у нашому місті з’явився пам’ятник людині, яка ще у царські часи була великим патріотом і поборником всього українського. Це питання, на його думку, потрібно порушувати на всіх владних рівнях.

– За своє життя культурний діяч встиг реалізуватися як письменник, композитор, історик та меценат. Він відкривав школи на Миколаївщині з українського мовою навчання, підтримував розвиток міського яхт-клубу та став засновником миколаївської “Просвіти”, написав “Історією України-Русі” якою зачитувалася вся Україна впродовж століття. ЇЇ знали на Західній Україні, але не знали у нас. То ж наше завдання популяризувати його ім’я, – наголосила голова міського осередку “Проcвіта” імені Миколи Аркаса Владлена Русова.

Будучи ведучою заходу, я поставила запитання – чи багато людей у нашому місті знають про цю особистість? І дала на нього відповідь: ні! В усій Україні лише один навчальний заклад носить ім’я Миколи Аркаса. Це діти, які будуть жити з цим ім’ям. Але чи знають про Миколу Миколайовича Аркаса у містах Миколаївської області: Новій Одесі, Очакові, Первомайську? Що знають про цю людину в обласних центрах держави? І саме тому ми намагаємося продовжувати його справу і знайомити із його ім’ям людей із різних куточків нашої Батьківщини.

Разом з учасники заходу запалювала свічки та клала квіти до пам’ятного знаку людини великого серця.

“Українська літературна газета”, ч. 2 (268), 31.01.2020

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.