«Війна нового покоління»

 
«Це не доказ «русофобії», а просто констатація того, що всі недавні втручання в референдуми (Нідерланди, «Брекзіт», Каталонія) і в вибори (США, Франція, Німеччина) так чи інакше пов’язані з Росією», – вважає Жан Батист Жанжен Вільмер, директор Інституту стратегічних досліджень Військової школи (IRSEM).
Такий висновок випливає з 200-сторінкової доповіді, опублікованої 4 вересня в Військовій школі, під назвою «Маніпулювання інформацією». Доповідь про виклики для наших демократій була складена Центром аналізу, прогнозування та стратегії (CAPS) Міністерства Європи і закордонних справ та Інститутом стратегічних досліджень Військової школи (IRSEM), пише в своєму блозі головний редактор французького видання La Croix Жан-Крістоф Плок.
«Російське стратегічне співтовариство говорить про «війну нового покоління», тим самим позначаючи зростаюче використання невійськових засобів нелетальної дії (те, що американці називають political warfare)»,  – йдеться в доповіді. У такій війні «головне поле битви – це свідомість, сприйняття і стратегічні розрахунки противника».
Улюбленою мішенню стає громадська думка. Мета маніпуляторів – не стільки донести правду, скільки дискредитувати інформаційні системи переслідуваних країн, посилити напруженість між спільнотами, поширюючи перекручену інформацію, розливаючи отруту сумніви з тим, щоб «погіршити спільне життя», пояснює автор блогу.
Доповідь повертається до докладного розгляду Macron Leaks, цієї спроби вплинути на французькі президентські вибори 2017 року користь Марін Ле Пен. Хоча завжди важко в точності виявити джерело кібератак, все вказує на те, що такі дії були узгоджені з російськими спецслужбами, зокрема, через такі ЗМІ, як Sputnik і RT, йдеться далі.
Плок робить короткий огляд «майбутніх тенденцій російської інформаційної війни», відображених у доповіді.
«1. Кінетизація. Спостерігається зростаючий інтерес російських гравців до фізичного рівня, тобто до інфраструктур комунікації. Цей інтерес проявився під час анексії Криму, але, безсумнівно, був посилений цією операцією, в ході якої Москві вдалося безпосередньо втрутитися в те, яка інформація надходила до населення півострова, коли були буквально перерізані інтернет-кабелі та телефонні дроти», – вважають автори доповіді.
«У довгостроковій перспективі Москва найбільше цікавиться такими двома фізичними рівнями, як підводні кабелі – вже багато років відомо, що вони можуть бути зламані – і космічні супутники – навколо них нерідко були помічені певні хитрощі», – йдеться в доповіді.
«2. Персоналізація. Індивідуалізація кібератак – не новина, про що свідчить використання спочатку радянськими, потім російськими спецслужбами методу компромату, тобто компрометації мішені, тим самим спійманої і яка піддається маніпулюванню. У цікавій для нас тут інформаційній сфері така тенденція в найближчі роки може прийняти такі форми.
Атаки можуть бути спрямовані на військових, які виконують операцію, як це відбувалося на Україні: сучасною версією скидання листівок з літака є відправка текстових повідомлень по телефону (SMS). Українські солдати вже отримують повідомлення, які націлені на підрив їхнього морального духу або їхньої згуртованості, наприклад, сенс повідомлень в тому, що військовослужбовці «оточені і кинуті». Далі, через кілька хвилин, повідомлення отримують їхні родини, де оголошено про смерть їхнього сина, брата або батька, убитого ворогом, – що, як правило, викликає звернення членів сімей до військовослужбовців і дозволяє за допомогою концентрації сигналів виявити їхнє місце розташування, а потім здійснити проти них бомбардування – перетворюючи відправлені SMS в щось на зразок зрежисованого пророцтва», – цитує доповідь Плок.
Чергова форма персоналізації – це «використання інформації через соціальні мережі».
Персоналізовані кібератаки можуть також стосуватися цивільних осіб, будь то політики, високопоставлені чиновники і різні діячі, йдеться в доповіді.
«3. Нормалізація. Спостерігається розширення списку ЗМІ, які транслюють тези Кремля. Ті ЗМІ, які видаються занадто тісно з ним пов’язаними (RT і Sputnik) і / або занадто відкрито відстоюють його позиції, тепер ясно позначені як знаряддя пропаганди», – йдеться в доповіді.
«Кремль, безсумнівно, буде більше інвестувати в сам факт «навернення» окремих діячів, невідомих своєю проросійською спрямованістю, або передавати свої окремі меседжі в найбільших традиційних ЗМІ, тобто буде діяти шляхом «мейнстрімізаціі» або нормалізації інформації, що буде набагато важче придушити. Груба дезінформація, абсурдні фейкові новини, інформаційно-розважальні сайти є зброєю масової розваги: їхні відволікаючі дії сприяють більш тонкому, а значить, більш небезпечному маніпулюванню», – цитує доповідь автор блогу.
«4. Проксізація. Європа і Північна Америка є занадто очевидним простором, до того ж перенасиченим контрзаходами, з дуже освіченим і чутливим населенням, тому слід очікувати розширення поля битви на нових фронтах, зокрема, в Африці і Латинській Америці», – вважають автори доповіді.
«Щоб послабити Європу, росіяни можуть використовувати ці народи в якості проміжної ланки. Таке явище вже спостерігається в країнах Магрибу, де російські інвестиції значні, і не тільки з енергетичних міркувань. Магрибське населення вже широко обробляється пропагандою з боку російських ЗМІ на арабській мові, які передають антиєвропейські послання, при цьому ці народи виступають лише в ролі непрямої мішені, посередника. Мета полягає в тому, щоб ці народи, які щодня перебувають на зв’язку зі своїми сім’ями і близькими, що живуть в Європі, передавали їм ці меседжі і переконували їх у тому, що європейські ЗМІ їм брешуть і що європейці ставляться до них вороже», – йдеться в доповіді.
«Виявлені тенденції в майбутньому повинні посилитися, що викликає заклопотаність. Ще більш важливо усвідомити те, що вони стануть все менш відособленими: слід побоюватися їхнього масового поширення і диверсифікації гравців – того, що завтра багато хто стане робити те, що довгий час робили одні лише росіяни, і робити так само добре», – наводить цитату з доповіді головний редактор La Croix.
 
 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал